Banjaluka: Vandali uništavaju sve što im dođe pod ruku

Objavljeno: 6. 7. 2016 u 11:32h

Nedavno razbacivanje klupa i uništavanje kanti za smeće na Banj brdu samo je jedan od posljednjih primjera uništavanja komunalne opreme. Objesni pojedinci često se iživljavaju na kontejnerima, autobuskim stajalištima, dječjim igralištima i drugoj zajedničkoj imovini, što je grad lani koštalo oko 67.000 KM.

“Najčešće stradaju korpe za otpatke, kontejneri, oprema na dječijim igralištima, poklopci na šahtovima i slivne rešetke”, rekli su u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Umjesto da svoju energiju usmjere na sportske terene, rad ili neke korisne aktivnosti, vandali je ispoljavaju tako što uništavaju ono od čega korist imaju svi građani.

“Na korpama za otpatke kradu uloške od pocinčanog lima, uništavaju nosače, bravice i ležajeve. Na klupama lome sjedišta, na igralištima tobogane, ljuljaške i klackalice, na ulicama saobraćajne znakove i kontejnere, ma sve što im dođe pod ruku”, kazali su u ovom odjeljenju i napomenuli da je za održavanje komunalne opreme u ovoj i idućoj godini predviđeno oko 87.000 KM.

Dodali su da su u toku prošle godine zamijenili 42 poklopca na šahtovima.

“Istovremeno zamijenjena je 131 rešetka na slivnicima”, kazali su u ovom odjeljenju.

Istakli su da ni kontejneri nisu pošteđeni od naleta vandala.

“Najčešće kontejnere kradu, uništavaju točkiće, prevrću, pale”, rekli su u ovom odjeljenju.

Građani su zabrinuti zbog vandalizma, jer iz godine u godinu raste.

“Ljudi su izgubili svijest, uništavaju javno dobro. Ne mogu da shvatim da nekom smetaju korpe za otpatke ili dječija igrališta. U zapadnoj Evropi i civilizovanim zemljama to se rijetko dešava, a ako se desi, onda društvo nema milosti. Kazne su rigorozne. Tako bi trebalo da bude i kod nas. Kada neko uništi korpu za otpatke, klupu ili drugu komunalnu opremu, trebalo bi ga kazniti na taj način da plati štetu, takođe kaznu i da mora da ide na društveno koristan rad. Vjerujem da bi tada vandalizma bilo manje”, rekao je stanovnik MZ Centar Vaso Malić.

Saobraćajni znakovi

Na meti vandala često je i saobraćajna signalizacija. Prema zadnjim podacima iz Gradske uprave za zamjenu slupanih saobraćajnih ogledala, iščupanih znakova, stajališnih oznaka i drugog potrošeno je skoro 80.000 KM.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-vandali-unistavaju-sve-sto-im-dode-pod-ruku/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])