Banjaluka: Jedan gazda za sve poslovne prostore

Objavljeno: 1. 7. 2016 u 15:34h

“Gazdovanje nad objektima mjesnih zajednica i domovima kulture na teritoriji grada trebalo bi da preuzme isključivo Odjeljenje za komunalne i stambene poslove a ne da bude kao do sada podijeljeno na više gradskih odsjeka. To je prijedlog i o svemu će odlučiti Skupština grada na zasjedanju 6. jula”, izjavio je načelnik pomenutog Odjeljenja Zoran Novaković.

“Cilj ovih promjena je uvođenje više reda prilikom dodjeljivanja poslovnih prostora koji se nalaze u njima ali i način da se izbore sa onim korisnicima koji ne plaćaju vodu, struju grijanje i PDV. Do sada je Odjeljenje za komunalne i stambene poslove upravljalo garažama i većim dijelom gradski poslovnih prostora. Ukoliko ovaj dokumenat dobije podršku odbornika biće izrađen novi pravilnik koji će određivati kako ćemo rukovoditi imovinom grada”, rekao  je Novaković.

Objasnio je da je trenutno odgovornost za objekte mjesnih zajednica i domova kultura rasparčana između Odsjeka za poslove mjesnih zajednica u službi za poslove Skupštine grada i gradonačelnika te odjeljenja za opštu upravu i društvenih djelatnosti.

“Upravo taj dosadašnji način upravljanja ovom imovinom uzrokovalo dosta problema. U ovim objektima se pored sala za okupljanje ili održavanje manifestacija nalaze kancelarije koje koriste razna udruženja i nevladine organizacije. Neki su imali ugovor za korišćenje a neki ne. Za pojedine se uopšte ne zna kako su dobili taj prostor. Osim toga  često smo imali konfuziju u vezi s tim ko upravlja određenim poslovnim prostorom pa kada se na primjer pojavi dug za struju nije bilo jasno ko gazduje tim prostorom i ko treba da vodi računa da se to ne dešava”, naveo je Novaković.

Naveo je da bi donošenjem odluke ali i novog pravilnika samo Odjeljenje za stambeno-komunalno odlučivati o dodjeli prostora na korišćenje bez naknade.

“Do sada je u zavisnosti od prostora bilo potrebna saglasnost i nekoliko odjeljenja da se donese takva odluka. Ova promjena će nam dozvoliti i da se izborimo sa dužnicima. Ko ne bude dva mjeseca plaćao obaveze pokrenućemo raskid ugovora”, kazao je Novaković.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Zoran Talić je rekao da je važno da se zna ko rukovodi određenom imovinom grada.

“Potrebno je da se što prije počne sa primjenom prakse raskidanja ugovora i oduzimanja prostora korisnicima za koje se dokaže da ne izmiruju svoje obaveze. Na taj način nećemo dolaziti u situaciju da imamo dugove za neplaćenu struju vodu, grijanje i PDV-a”, kazao je Talić.

Dugovi

Prema ranijim informacijama dug korisnika gradskih poslovnih prostora bez naknade za PDV prema gradu Banjaluka od 2010. godine do maja ove godine popeo se na 1,1 milion KM.  Veliki broj korisnika ovih prostora ne plaća redovno račune za utrošenu električnu energije i ova dugovanja su u tom periodu iznosila 115.741 KM.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-jedan-gazda-za-sve-poslovne-prostore/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot