Tračak nade za posrnulog giganta: U “Kosmosu” se nadaju velikom poslu u Srbiji

Objavljeno: 29. 6. 2016 u 14:44h

U posrnuli banjalučki gigant “Kosmos” mogli bi doći bolji dani ukoliko se počnu realizovati ugovori o remontovanju raketnih sistema Vojske Srbije.

Kako kaže Dušan Vještica, v.d. direktora VZ “Kosmos”, u petak i subotu je bio na sastanku s predstavnicima Vojske Srbije i tu je postignut obostrani sporazum da “Kosmos” radi remont dijela njihovih raketnih sistema.

“Sada je još ostalo da oni operativno pokrenu sve procedure pa da potpišemo ugovor”, kaže Vještica.

Kako kaže, taj posao će minimalno na godišnjem nivou donositi 500.000 KM, što je značajna cifra, ali ipak još nedovoljna da bi preduzeće nesmetano poslovalo.

“Naša projekcija normalnog poslovanja je od šest do sedam miliona KM godišnje i ako je situacija teška, mislim da možemo uspjeti”, optimističan je Vještica opisujući da kapaciteti koje imaju nisu veliki, ali da ono što rade, “rade muški”.

Pored ugovora sa Vojskom Srbije, na pomolu su i dogovori sa “Zrakom” iz Teslića, koji će sve dijelove koji budu zahtijevali galvanizaciju slati u “Kosmos”.

“Najveći projekat je potpisivanje memoranduma o poslovno-tehničkoj saradnji, o kojem ne bih sada javno govorio, ali sam siguran da će biti propraćen na državnom nivou”, kazao je Vještica.

S druge strane, radnici koji su posljednju platu primili prije pola godine i koji su se naslušali brojnih obećanja već polako gube nadu da će doći do nekog preokreta.

“Platu nismo dobili od 30. decembra, tačno šest mjeseci, ne znam šta bih vam rekao. Snalazi se ko kako zna i umije smo da se preživi i da dočekamo obećane bolje dane”, kaže Vinko Rodić, predsjednik jednog od sindikata.

Strpljenje ih izdaje, ali se nadaju da će firma osti u životu, jer će se u suprotnom naći u veoma teškoj situaciji.

“Ako odemo u stečaj, većina ljudi će ostati bez ičega, tako da moramo čekati. Uprava uvjerava da će posla biti, a samim tim i plate, a da li će to tako biti, ja sad ne mogu reći. Da li im vjerujemo? Pa, stvarno ne znam šta da vam kažem, moramo, drugog izbora nemamo”, kaže Rodić.

Ukoliko bi došlo do stečaja, većina radnika bi bila u velikom problemu jer se radi o ljudima u “godinama”, to jest o onima koji su zašli u šestu deceniju života. Za penziju su premladi, a za novi posao negdje drugo prestari.

Takođe, dodatni problem je i to što su veći dio života radili usko specijalizovane poslove za kojima sada na bh. tržištu nema nikakve potražnje.

“Ovo poslova što sad imamo nije ni blizu da bi firma funkcionisala. E, sad ima nekih potencijalnih ugovora za koje se nadamo da bi mogli uspjeti, ali vidjećemo još. Sada prvo očekujemo ratifikaciju suda da dozvole restrukturiranje firme kako bi račun bio odblokiran, a plate krenule da se isplaćuju”, rekao je on.

Rukovodstvo “Kosmosa” očekuje da sva procedura u Okružnom privrednom sudu bude završena u roku od nekih 15 dana, nakon čega će računi biti odblokirani.

Kako tvrdi Vještica, svi dokumenti koje su morali da pripreme su spremni i sad se samo čeka za koliko će se u sudu završiti procedura o postupku poravnanja.

“Jedna od stavki malo to sve koči, ali vjerujem da sve može u roku od 15 dana biti gotovo”, smatra Vještica.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/tracak-nade-za-posrnulog-giganta-u-kosmosu-se-nadaju-velikom-poslu-u-srbiji/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])