Banjaluka: Đake će dočekati okrečene prostorije

Objavljeno: 29. 6. 2016 u 09:26h

Potrebe osnovnih škola za obnovom objekata već godinama su veće od novca koji imaju na raspolaganju tako da će i ovog ljetnjeg raspusta biti urađene samo najneophodnije popravke te okrečene učionice.

To tvrde direktori većine škola na području grada i poručuju da se snalaze sa onim što im je na raspolaganju te da izlaz za takvu situaciju traže u donacijama.

Direktor OŠ “Jovan Cvijić” Milkica Nikić je potvrdila da su uglavnom sva veća ulaganja posljednjih godina uradili uz pomoć donacija.

“U obezbjeđivanju najviše učestvuju roditelji učenika a jedna dio smo dobili od naših privrednika. Resorno ministarstvo daje koliko može, situacija je takva kakva je i tu se ne može pomoći. Tako da ćemo do septembra iskoristiti vrijeme za popravke i krečenje kako bi učionice bile spremne za đake na jesen”, rekla je Nikićeva.

Istakla je da je trenutno jedan od prioriteta ove škole zamjena stolarije koju će takođe pokušati obezbijediti kroz donacije.

“Ako uspijemo, te radove planiramo da realizujemo preko zimskog raspusta iduće godine”, kazala je Nikićeva.

Dodala je da su posljednje dvije godine na taj način sanirali toalete, uredili školsko dvorište napravili tri nova kabineta, dobili nešto novog namještaja, ugradili  video- nadzor te opremili mjesto za produženi boravak.

Slične informacije smo dobili i u OŠ “Branko Ćopić”. Direktor Branislava Pejašinović je rekla da u skladu za finansijskim prilikama uređuju školu.

“Potrebno nam je mnogo više nego što imamo.  Za ovo ljeto predviđeno je samo krečenje dijela zgrade škole i neke manje neophodne popravke”, kazala je Pejašinovićeva.

Napomenula je da su u prethodnom periodu zamijenili podove u nekoliko učionica, sanirali nekoliko toaleta te obnovili dio namještaja ali samo, kako je istakla, zahvaljujući donacijama.

I u OŠ “Vojislav Ilić” u Krupi na Vrbasu su se ograničili na samo ono što je neophodno.

“Djelimično ćemo renovirati podove u fiskulturnim salama naše i područne škole te okrečiti i zamijeniti pločice tamo gdje je potrebno”, rekla je direktor Rajka Čajić.

Kaže da je  neophodno mijenjati stolariju i mokre čvorove.

“Za to je potrebno oko 200.000 KM kada ćemo biti u mogućnosti da to obezbijedimo je pod velikim znakom pitanja”, navela je Čajićeva i dodala da osim objekta centralne škole moraju voditi računa o zgradama područne dvetorazredne škole u Bočcu i tri petorazredne u Krminama, Agionom Selu i Ledenicama.

Ministarstvo

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su rekli da većina škola tokom ljetnog raspusta uradi sitne popravke i krečenje prostorija kako bi spremni dočekali novu školsku godinu.

“U budžetu ministarstva predviđeno je 12,7 miliona KM za redovno održavanje i materijalne troškove osnovnih škola u RS i oko 400.000 maraka za neophodnu sanaciju i nabavku opreme”, rekli su u ovom ministarstvu ali nisu precizirali koliko  je od ove sume planirano za škole u Banjaluci.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-dake-ce-docekati-okrecene-prostorije/||claudebot