Banjaluka sama po sebi brend

Objavljeno: 27. 6. 2016 u 09:54h

“Banjaluka je brend! Grad sporta i mladosti, čuvenih ćevapa, sira trapista, piva “nektar”, tvrđave Kastel, aleja i zelenila, prirodnih ljepota kanjona i rijeke Vrbas, a sve to samo je dio onog po čemu je u svijetu poznat.”

Ovaj odgovor je od direktora Turističke organizacije grada (TOBL) Ostoje Barašina dobio nedavno jedan strani novinar kojem se Banjaluka svidjela, ali je tražio “prepoznatljiv brend” najvećeg grada Republike Srpske.

Barašin je istakao da turistička ponuda krajiške ljepotice iz godine u godinu raste.

“Pored već prepoznatljivih znamenitosti i gastronomskih brendova, Turistička organizacija grada se već deceniju trudi da brendira kanjon Vrbasa kao zonu avanturističkog turizma. Nije zanemarljiv broj turista koji su upravo zbog raftinga i raznih drugih vodenih sportova posjetili Banjaluku. Cijeli južni dio grada spada u zonu avanturističkog turizma, gdje imamo i oko 70 penjačkih smjerova, a dio Manjače izdvajamo kao prostor za paraglajding, čime se naš grad takođe može pohvaliti”, rekao je Barašin.

Dodao je da oni koji dođu u grad budu zatečeni prirodnim ljepotama i ponudom.

“Utisci gostiju su izuzetno povoljni! Sve im se sviđa, od bogatog noćnog života do gastronomije. Baš bih pomenuo strane novinare i pisce koji su nedavno bili naši gosti i koje su oduševila domaća narodna jela, netaknuta priroda i zelenilo. Ljepote kanjona su ih osvojile, a naročito vožnja dajak čamcem i noćni rafting”, kazao je Barašin.

Turiste Banjaluka privlači i zbog svoje geografske pozicije jer se nalazi u blizini turistički atraktivnih gradova kao što su Zagreb, Beograd, Split, Ljubljana, Beč i Budimpešta, pa nije ni čudno što su upravo komšije najbrojnije među gostima. Moć da privuče goste iz svih zemalja ima i noćni život grada, koji je ljeti zbog brojnih festivala i koncerata naročito živ.

Barašin ističe da i u samom centru postoje nezaobilazne destinacije koje treba posjetiti, a neke od njih, poput tvrđave Kastel, uvršćene su i u suvenire grada.

“Nezaobilazan suvenir grada je i dajak čamac, kojih je ljeti na Vrbasu na desetine što daje specifičnost gradu. Suvenir je i kesten koji je zastupljen i u gradskim alejama, ali i nezaobilazni zmijanjski vez. Turistima je zanimljivo i Banj brdo sa svojim spomenikom sa kojeg se pruža savršen pogled na panoramu grada”, istakao je Barašin napomenuvši da je samo prošle godine grad na Vrbasu posjetilo više od 53.000 gostiju.

Gosti u 2015. godini

  • Srbija             23.265
  • Slovenija           9.860
  • Hrvatska            6.243
  • Austrija             3.137
  • Italija             3.019
  • Bugarska             2.568
  • SAD                1.499
  • Rusija               1.300
  • Švedska             1.023
  • Makedonija           1.010
  • Australija             476

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-sama-po-sebi-brend/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot