U Banjaluci otvorena prva roditeljska kuća u Republici Srpskoj

Objavljeno: 22. 6. 2016 u 13:48h

Prva roditeljska kuća u Republici Srpskoj, namijenjena djeci koja se liječe na Odjelu hematoonkologije Univerzitetskog kliničkog centra RS i njihovim roditeljima, sa kojima dolaze iz unutrašnjosti, otvorena je juče u Banjaluci.

“Iz Doboja smo i uz svu našu borbu za zdravlje, stan u Banjaluci je bio priča za sebe. Tražili smo različite mogućnosti, stanovali privatno…”, prisjetila se juče za “Nezavisne” Bojana Đurić, majka šestogodišnje Maše, koja nakon dvogodišnjeg liječenja akutne limfoblastne leukemije  ove godine kreće u školu.

Naglasila je da će ova kuća biti veliko olakšanje zbog boljih uslova života i činjenice da neće imati troškova za smještaj.

Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je otvorio roditeljsku kuću, poželio je da svako dijete koje uđe u nju, izađe zdravije.

Naglasio je da je jedina namjera olakšati djeci i njihovim roditeljima, svjestan da je ovo mali doprinos u njihovoj velikoj borbi.

“Ne mogu biti radostan, jer se radi o djeci koja su oboljela od tako teških bolesti i sa roditeljima i ljekarima vode tu veliku bitku. Svjestan da kada jedan mladi život ode, ugasi se čitav svijet,  želim i nadam se da nikada nijedna porodica neće ni ući u ovu kuću ili da će jedino i uvijek zdraviji izaći iz nje”, napomenuo je Dodik, ponosan, kako je rekao, na sve koji su prepoznali važnost ovog objekta i pomogli da se realizuje.

Obećao je da će roditeljska kuća biti useljiva za dva mjeseca, jer će danas potpisati odluku o dodjeli 100.000 KM za opremanje kuće Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”.

U ovom udruženju juče su se prvo prisjetili predsjednice Rade Vještica, koja je iznenada preminula i za koju je ova kuća bila jedna od životnih misija i borbi.

“I zbog toga, ovo je jedan događaj koji će imati širi društveni značaj. Dokaz je i ljubavi i borbe, ali i sposobnosti da se humanost kod svakog čovjeka iznađe, bez obzira na sve teškoće svakodnevice”, naglasila je Dijana Berić, sekretarica “Iskre”, podsjećajući na finansijski doprinos 850.000 KM od donatorske konferencije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koju je krajem prošle godine u ove namjene organizovao predsjednik RS.

Riječ je o prizemnom objektu od 500 metara kvadratnih sa sedam apartmana, dnevnim boravkom, kuhinjom, trpezarijom, igraonicom, učionicom, kao i dvorištem sa zelenom površinom i igralištem, te nekoliko parking mjesta.

“Već sada imamo četiri majke sa djecom koje ćemo smjestiti čim kuća bude opremljena. Ova djeca se liječe na Klinici, a dolaze iz istočnih dijelova RS”, rekla je Jelica Predojević-Samardžić, šef Odjeljenja dječje hematoonkologije u Klinici za dječje bolesti UKC RS.

Tu se godišnje kod 50 djece dijagnostikuje i liječi neki oblik maligniteta, a trenutno ih više od 50 prima zračnu terapiju.

Rezultati su dobri, iako se bore s najtežim dječjim oboljenjima koja ugrožavaju njihov život, razvoj i porodicu, a iziskuju teško, komplikovano i neizvjesno liječenje.

I zbog toga, ova je kuća zamišljena kao najsigurnije mjesto.

Druga u BiH

Ovo je i druga roditeljska kuća u čitavoj BiH. Prva je nedavno otvorena u Sarajevu, površine 666 kvadratnih metara i vrijednosti od 1,2 miliona KM.

Otvaranju kuće u Banjaluci prisustvovali su i Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, Mirko Stanetić, direktor UKC RS, brojni roditelji i ljekari UKC RS.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-banjaluci-otvorena-prva-roditeljska-kuca-u-republici-srpskoj/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])