Vrane napadaju prolaznike u Banjaluci

Objavljeno: 17. 6. 2016 u 09:35h

Brojni šetači imali su ovih dana blizak susret sa agresivnim vranama, koje su se sa stabala obrušavale na glave prolaznika. Neki od njih su, osim šoka i straha, pretrpjeli i lakše povrede u vidu čvoruga i ogrebotina.

Ptice sivo-crnog perja naročito agresivne bile su na području Borika i Starčevice, a očevici i žrtve napada vidno zaprepašćeni tražili su pomoć od stručnjaka pa čak i novinara.

Stanovnik ulice Stevana Prvovjenčanog na Starčevici Saša Jović bio je svjedok napada vrane na prolaznicu, a i sam se od ataka iz vazduha odbranio plastičnom flašom od pet litara koju je ponio da baci u smeće.

“Sin i ja smo nosili otpad u kontejner kada sam ostao zaprepašćen prizorom. Nedaleko od mene vrana je kandžama i otvorenim kljunom napala ženu koja je tim putem slučajno prolazila. Pticu nije uplašilo ni glasno zapomaganje i vriska žene. U trenutku sam vidio da druga vrana kreće prema meni. Kad se približila udario sam je flašom i bacio nekoliko metara od sebe. Pala je na asfalt, prevrnula se, ali ponovo uzletjela. Stala je na obližnju granu i otvorenog kljuna gledala ka meni. Nije bilo nimalo prijatno”, ispričao je Jović.

Dodao je da je prolaznica koju je vrana napala zadobila nekoliko ogrebotina po glavi i rukama.

Sličan slučaj dogodio se i u Boriku, gdje je blizak susret sa agresivnom pticom imala i Jadranka Lukić.

“Prilikom džogiranja odjednom sam osjetila nešto na leđima. Bila sam šokirana kada sam vidjela vranu. Rukom sam je odgurnula i pobjegla u obližnju zgradu. Pomislila sam da je zaražena nekim ptičjim bjesnilom”, priča Lukićeva.

Stručnjaci za ptice tvrde da nema razloga za paniku. Profesor lovišta na Šumarskom fakultetu Dragan Matarugić kaže da ptice napadaju jer brane svoje gnijezdo i mlade u njemu kada smatraju da su u opasnosti.

“U gradu ima puno zelenila, a vrane to koriste u ovo doba godine. Svijaju gnijezda na drveću na visini od pet do osam metara od zemlje. Vrane nose od pet do sedam jaja i kada se ptići izlegu nerijetko se dešava da neko od njih bude izgurano ili ispadne iz gnijezda. Majka ih uporno prati i mada prolaznik ne vidi ptiče, koje je u neposrednoj blizini, vrana prolaznika napada baš iz tog razloga što se boji da će ugroziti njeno pile”, rekao je Matarugić.

Dodaje da vrana, kao i skoro svaka druga životinja, nikada ne napada bez razloga, već uglavnom iz straha i u samoodbrani.

“Nisu to opasne grabljivice i ne treba paničiti. Grad bez ptica je grad bez prirode i normalnog života”, rekao je Matarugić.

Napadaju u paru

Profesor Dragan Matarugić tvrdi da vrane često napadaju u paru.

“Mužjak i ženka to rade da bi sačuvali svoje potomstvo. Ukoliko atakuje jedna, desi se da joj se pridruži i vrana koja nije njen partner, pa napadaju u paru”, kazao je Matarugić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/vrane-napadaju-prolaznike-u-banjaluci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])