Prevarant iz Banjaluke uhapšen nakon 10 godina skrivanja

Objavljeno: 10. 6. 2016 u 09:34h

Član kriminalne grupe koja je napravila milionske prevare u Republici Srpskoj, Gojo Gajić iz Banjaluke uhapšen je poslije deset godina skrivanja od pravosudnih organa, saznaje “Glas Srpske”.

On je osumnjičen za organizovani kriminal, prevare i falsifikovanje isprava.

Na čelu pomenute zločinačke organizacije bio je bivši bankar Milutin Gajić koji se već nalazi na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne. Ovoj grupi pripadali su još i Zdravko Oroz iz Austrije i Žarko Panić iz Srbije koji su takođe osuđeni te K. S. za kojim se još uvijek traga.

Gojo Gajić je zajedno sa prezimenjakom učestvovao u prevari “Telekoma RS” i Republičke uprave za geodetsko i imovinsko-pravne poslove (RUGIP).

Istragu protiv Goje vodi Specijalno tužilaštvo Republike Srpske i njemu je određen jednomjesečni pritvor.

“On je bio pripadnik zločinačkog udruženja koje je formirano krajem 2006. godine. Ta grupa oštetila je nekoliko javnih preduzeća i republičkih upravnih  organizacija. Nekim članovima udruženja izrečene su presude, dok se za drugima traga”, rekli su u Specijalnom tužilaštvu RS.

Gajićeva grupa u kojoj je Gojo imao značajnu ulogu prevarilo je “Telekom Srpske” za 98.000 maraka. Sa računa RUGIP uspjeli su da skinu 4,3 miliona maraka koje ipak nisu završile u njihovim rukama. Tu milionsku prevaru izveli su 22. februara 2008. godine, a uloga Goje Gajića bila je da falsifikuje platne naloge. Prevaru je u dogovoru s ostalima izveo Oroz. On došao u banjalučku Unikredit banku i lažno se predstavio kao revizor britanske firme “Dilojt” te s računa RUGIP-a prebacio 4,3 miliona maraka na račun Panića u sarajevskoj “ABS” banci. Da bi to uradio  iskoristio je šifru koju je ukrao i zloupotrijebio od radnice banke Zore G. Njoj je rekao da je revizor i da pregleda dokumenta. Međutim ta prevara je na kraju razotkrivena jer banka nije imala dovoljno novca za tu transakciju. Čim su nadležni shvatili da je kod njih lažni revizor i prebacivanje novca je blokirano.

Zbog ovih prevara u banjalučkom Okružnom sudu na osnovu priznanja krivice ranije su osuđeni Žarko Panić i Zdravko Oroz. Panić je dobio tri godine, a Oroz dvije godine zatvora.

Organizator

Organizator kriminalne grupe Milutin Gajić osuđen na sedam godina i tri mjeseca zatvora. Njemu je ova kazna osim za prevaru “Telekoma” i RUGIP-a izrečena i za prevare “Elektroprivrede RS” i Javnog preduzeća  “Depot”.

Ta dva preduzeća je prevario zajedno sa Mirom Šuvakom, Brankom Zelenikom, Franom Relotom i Mirom Ivančević. Oni su sa računa “Elektroprivrede RS” i “Dep-ota” na prevaru uzeli više od milion maraka. Zelenika je nakon priznanja krivice osuđen na tri godine, Šuvak na pet, Ivančevićeva na dvije, a Relota na četiri godine zatvora.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/prevarant-iz-banjaluke-uhapsen-nakon-10-godina-skrivanja/||claudebot