Vještačko jezero u kampusu krajem 2017?

Objavljeno: 8. 6. 2016 u 10:28h

Studentski kampus bi, ukoliko određeni uslovi budu ispunjeni do kraja iduće godine, mogao dobiti vještačko jezero, potvrdila je Gordana Đurić, direktor Instituta za genetičke resurse.

Naime, Institut za genetičke resurse izradio je osnov za projektovanje i finansiraće izradu projekta za jezero na prostoru botaničke bašte zaštićenog područja Univerzitetski grad, a ukoliko projekat bude završen do kraja ove godine, time se stvaraju uslovi da u narednom budžetu grada budu odvojena sredstva za izgradnju.

Projektovanje i izgradnja jezera na ovoj lokaciji se nalazi u Lokalnom ekološkom akcionom planu (LEAP) 2016-2021. godina za grad Banjaluku, a njegova izgradnja planirana je do kraja 2017.

Nosilac ove aktivnosti je Institut za genetičke resurse, republički Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i grad Banjaluka. Troškove izgradnje od 200.000 evra snosili bi grad, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, te EU fondovi.

“U toku je izrada tehničke specifikacije koja će biti osnova za definisanje uslova javnog poziva za projektovanje jezera i okolnih elemenata i očekujemo da ćemo do kraja godine imati završen projekat. U proteklom periodu je istraženo više botaničkih bašti i načina izgradnje jezera. Na osnovu svega što smo kao stručni tim Instituta spoznali, sada možemo dati elemente za projektante”, rekla je Đurićeva.

Institut za genetičke resurse finansiraće izradu projekta za jezero, a time se stvaraju uslovi da se narednim budžetom grada odvoje sredstva za izgradnju jezera.

“Nadamo se da ćemo stići na vrijeme da završimo sve pripremne radnje, a ukoliko se ispune ti planovi, realno je očekivati da ovaj projekat bude završen na vrijeme”, navela je ona.

Izvor: Nezavisne / Foto: J. Đurđević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/vjestacko-jezero-u-kampusu-krajem-2017/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])