Previsoke cijene: Zbog nakupaca trešnje i jagode postale luksuz

Objavljeno: 4. 6. 2016 u 08:44h

Ovako visoke cijene voća, koje je nekada bilo najpristupačnije i svakodnevnica na trpezama svih građana, najskuplje je u najvećem gradu Srpske.

Banjalučanka Dragana Vujić ispričala je kako je začuđena ovako visokim cijenama voća, koje je doskora, skoro svako imao u svom dvorištu.

“Ovo je zaista bezobrazluk, da cijena trešnje bude šest maraka u jeku njihove sezone. Sa ovako trenutno niskim primanjima, bukvalno rijetko ko može sebi da priušti to voće. Sve je postalo nenormalno, cijene vrtoglavo skaču, samo plate i penzije godinama stagniraju” istakla je Vujićeva.

Cijene nikad veće

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović objašnjava da su proizvođači, za tako visoke cijene, najmanje krivi.

“Otkupne cijene su daleko manje od prodajne. Nakupci i krajnji trgovci povećavaju cijene i najviše zarađuju. Do krajnjeg potrošača voće, obično, prođe dva tri kupca i dok svako ostvari zaradu, mora voće na kraju biti tako preskupo” kaže Dojčinović.

On kaže da je otkupna cijena trešanja, i kada najslabije rode kao što je bilo ove godine, nikada nije veća od 1,5 KM.

“Jasno je da nakupci povećaju cijenu i do četiri puta. Ovako njihovo ponašanje, je u najmanju ruku, bezobrazno, jer najmanje zaradi proizvođač koji je najviše uložio u to” naglasio je Dojčinović.

Dodao je da je ove godine i smanjen rod jer je mraz uništio voće. Međutim, jagoda na našem tržištu ne manjka.

Inače, tokom samo četiri meseca ove godine u BiH je uvezeno 2.517 tona jagoda vrijednih 2,2 miliona KM.

“Ove godine će biti veoma malo domaćeg voća, sve će biti iz uvoza. Procjena je da je mraz uništio oko 1.700 hektara voća, a ono što je ostalo će biti lošeg kvaliteta” rekao je Dojčinović.

On dodaje, da je i u drugim zemljama voće uništeno, ali uvoznici imaju hladnjače u kojima može da stoji po dvije godine.

“Takvo voće, čim izađe na tržište, odmah izgubi kvalitet, a koriste se i posebna sredstva potapanja koja su štetna” naglasio je Dojčinović.

Povećan uvoz

Tokom četiri mjeseca ove godine na tržište BiH je uvezeno voća u ukupnoj vrijednosti od 52,3 miliona KM, što je više za 2,6 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine. Najviše su uvožene banana, agrumi, jabuke i kruške – rekli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/previsoke-cijene-zbog-nakupaca-tresnje-i-jagode-postale-luksuz/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot