“Budi pametniji od telefona” – akcija za bezbjednost u saobraćaju (Video)

Objavljeno: 31. 5. 2016 u 09:17h

Razbacani amortizeri, branici, i tragovi kočenja na platou pred banjalučkim Narodnim pozorištem. Nije saobraćajna nesreća, ali je na našim putevima nažalost prečesta slika. Zato su kompanija M:tel i Agencija za bezbjednost saobraćaja pokrenuli akciju kako bi upozorili građane da tokom vožnje ne smije biti slanja poruka, ni telefoniranja.

“Krećući se vozilom brzinom od 60 kilometara na čas uočite prepreku, ali uočite je kasno, zato što ste prije toga gledali u mobilni telefon. Ovdje ste vidjeli da vam treba 15-16 metara da bi sa brzine od 60 smanjili na brzinu od 30 kilometara na čas”, istakao je Milija Radović, direktor Agencije za saobraćaj RS.

Tako, poručuju iz Agencije, ljudi najčešće i stradaju. Zato svake godine apeluju da se vozači strogo pridržavaju pravila. Pored razgovora tokom vožnje, možda je još kobnije dopisivanje.

“Najopasnije su poruke, takozvani ‘teksting’ termin koji se koristi u svijetu. Zapravo, zbog njih vrlo često dolazi do izazivanja saobraćajne nezgode. Potrebno je jako malo vremena da se skrene pogled i da vozilo pređe na drugu stranu ili da zakači desnu ivicu”, kazao je Predrag Likokur, Auto-moto savez RS.

Sve to dobro zna Banjalučanin Slavko Pećanac. Prolazeći pored pozorišta prisjetio se situacije koja mu je ugrozila život. Sestrić je, kaže, tokom vožnje poslao minimum pedeset poruka, nije pazio i umalo izazvao udes. Od tada, kaže, ne pomišlja na telefoniranje za volanom.

“Ne mogu se te dvije stvari raditi. To je broj jedan. A najbitnije je, na čemu insistiram i kod moje djece i kad me neko vozi, je kad se šalju poruke. To je još pogubnije nego samo telefoniranje. Kucanje na mobilni je jako opasno”, kaže Slavko Pećanac.

Zbog iskustava iz prakse, organizatori su akciju simbolično nazvali “Budi pametniji od telefona”. Poražavajuća statistika je, kažu, da više od 80 odsto vozača telefonira tokom vožnje. Većina onih slučajeva kada je vozač “iz nepoznatih razloga” prešao u drugu traku i povrijedio se, dešava se, tvrde, upravo zbog telefona u rukama.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/budi-pametniji-od-telefona-akcija-za-bezbjednost-u-saobracaju/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot