Američki hirurzi u Banjaluci mališanima uklanjali urođene anomalije

Objavljeno: 29. 5. 2016 u 10:08h

Dvojica američkih vrhunskih hirurga Ričard Džejms Redet i naše gore list Branko Bojović, došli su u Banjaluku da podijele sa kolegama bogata iskustva i znanja.

Na sreću mladih hirurga nije se sve završilo na teoriji. Putem video bima na Medicinskom fakultetu pomno su pratili sve šta se dešava u hirurškoj sali, gdje su Redet i Bojović operisali troje pacijenata. U pitanju su kompleksna rekonstrukcija lica i uklanjanje urođenih anomalija kod dvojice mališana.

“Mislim da izabrali pacijente koji su baš dobri. Važno je da učinimo sve dok smo ovdje i da naše kolege imaju benefit”, rekao je Branko Bojović, Šef Odjeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije u “Masačusets dženeral hospital”.

“Ne volimo da kažemo da su to baš estetske operacije zato što su to složeni zahvati posebno što se tiče korekcije rascjepa usne jer oni imaju za cilj vraćanje pacijenta u normalne tokove  života”, kazao je Redet.

Za dvojicu stručnjaka  u pitanju su rutinski zahvati, godišnje obave više od 600 ovakvih i sličnih operacija. Zadovoljni su kažu, opremom i uslovima koju su zatekli na hirugiji, jer je mnogo važniji način rada i vještina ljekara. Sa tim se slažu i banjalučke kolege. Zato će, kažu, produbiti saradnju sa stručnjacima sa  prestižnog Džon Hopkins Univerziteta , odakle dolaze Bojović i Redet.

“Najbitniji su ljudi a edukacija je pravi način da dobijemo kvalitetniji kadar jer edukacija je nešto što je apsolutno neophodno. Posao ljekara se cijeli život uči”, rekao je Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC RS.

Uskoro će iz Banjaluke put Baltimora troje mladih ljekara da tamo stiču dodatna znanja i vještine. U Srpskoj trenutno radi 20 hirurga iz te oblasti. Najčešći zahvati koji se izvode kod nas su operacije šake, rekonstrukcije, tretiranje opekotina i uklanjanje urođenih anomalija. Zato će im znanja i uvid u novitete iz oblasti hirurgije mnogo značiti, a operacije će biti još uspješnije, kažu naši hirurzi.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/americki-hirurzi-u-banjaluci-malisanima-uklanjali-urodene-anomalije/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot