Banjaluka: Zmija ima, ali ne više nego prethodnih godina

Objavljeno: 26. 5. 2016 u 13:35h

Banjalučani se proteklih dana žale da je na području grada uočen veliki broj zmija. Neki tvrde da su viđali i otrovnice.

“Pojava većeg broja zmija tokom maja je sasvim uobičajena i ove godine ne bilježimo nikakva odstupanja u odnosu na prethodne godine”, kaže Goran Šukalo biolog-herpetolog sa banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta.

“Zmije se u ovo doba godine pare, više se kreću i postaju uočljivije. Ali, to nema veze sa njihovom povećanom brojnošću”.

Šukalo objašnjava da  na širem banjalučkom području svoje stanište ima pet vrsta zmija, od koji je jedino poskok otrovnica, ali je i on više sklon da živi u kanjonima, pa ga u urbanim područjima nema. Šarka se skriva na većim nadmorskim visinama.

“Građani često zamijene smukuljicu sa šarkom, jer su slične boje i izgleda, a ukoliko je napadnuta brani se i stiče se utisak agresivnosti. Pored nje pojavljuje se i ribarica, najčešće kraj vode i ona je, takođe, potpuno bezopasna. U urbanim područjima može se vidjeti smuk, koji može da naraste više od metra. Radi se o veoma korisnoj zmiji koja uništava glodare i ne prdstavlja nikakvu opasnost, jer ni ona nije otrovnica”, kaže Šukalo.

Šarka, koja je opasna otrovnica rijetko se sreće u urbanim područjima, jer je njeno stanište uglavnom iznad 1200 metara nadmorske visine.

Izvor: Rtrs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-zmija-ima-ali-ne-vise-nego-prethodnih-godina/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot