Banjaluka: Podsticaji za 150 novih radnih mjesta

Objavljeno: 26. 5. 2016 u 07:41h

Gradska uprava će subvencijama pomoći otvaranje novih 150 radnih mjesta u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima.

Juče je raspisan konkurs za dodjelu 800.000 KM podsticajnih sredstava za zapošljavanje i samozapošljavanje, a svi zainteresovani moći će da podnesu prijave do 24. juna, saopšteno je iz Gradske uprave.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović rekao je da je u 2016. predviđeno 50.000 KM manje sredstava u odnosu na prethodnu godinu, ali da je planirano povećanje broja onih koji treba da dobiju zaposlenje.

“Prošle godine su sredstva za subvencije iznosila 850.000 KM. Ove godine je predviđeno 600.000 KM za zapošljavanje novih radnika, a 200.000 KM za samozapošljavanje. Iako je manje sredstava u ovoj godini, plan je da subvencijama bude obuhvaćeno više korisnika. Lani ih je bilo 134, a sada bi trebalo da obuhvatimo oko 150 korisnika”, rekao je Komljenović.

Dodao je da je iz tog razloga u 2016. godini uveden novi pravilnik, kojim je predviđeno da su pojedinačni iznosi subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje fiksni po stručnim spremama.

“Do sada je to zavisilo od visine prosječno isplaćene bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu. To smo uveli da bismo zaposlili više lica, jer ima znatno više zainteresovanih za subvencije nego što nam to sredstva omogućavaju”, kazao je Komljenović.

Subvencije su namijenjene poslodavcima za zapošljavanje novih radnika sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, kao i nezaposlenim licima prijavljenim na evidenciji Zavoda.

“Za novo zapošljavanje poslodavci mogu ostvariti pravo na podsticaje za maksimalno deset radnika”, rekao je Komljenović.

Još je istakao da zainteresovani imaju mjesec za podnošenje dokumentacije.

“Zahtjeve sa potrebnom dokumentacijom mogu dostaviti poštom ili lično na adresu Gradske uprave”, saopštili su iz Gradske uprave.

Visine subvencija

Radenko Komljenović je rekao da će poslodavac koji zaposli   nekvalifikovanog radnika na najmanje 24 mjeseca dobiti 3.000 KM subvencija.

“Za kvalifikovanog radnika predviđen je podsticaj od 4.000 KM. Za radnika sa srednjom stručnom spremom subvencije su 5.000 KM, a za radnika sa završenom visokom školom 6.000 KM. Subvencija od 7.000 KM predviđena je za radnika sa visokom stručnom spremom”, rekao je Komljenović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-podsticaji-za-150-novih-radnih-mjesta/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])