Učenica banjalučke Gimnazije igrom sa brojevima do Hongkonga

Objavljeno: 25. 5. 2016 u 12:46h

Strastveni zaljubljenik u matematiku, učenica drugog razreda banjalučke Gimnazije Tijana Babić predstavljaće BiH zajedno sa još petoro kolega iz FBiH na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja će sredinom jula biti održana u Hongkongu.

Da Srpska ima izuzetne matematičare još jednom je pokazala ova talentovana Gimnazijalka koja na Svjetsku matematičku olimpijadu odlazi kao četvrtoplasirana iz BiH. Ona se za plasman borila u Visokom zajedno sa još 40 svojih vršnjaka.

“Imali smo šest zanimljivih idejnih zadataka, mnogo ljepših nego prethodnih godina. Volim takve zadatke jer matematika nije samo računica, već i način razmišljanja, logički pristup rješavanju problema”, opisuje Babićeva svoju ljubav prema ovoj nauci.

Dodaje da je zadovoljna plasmanom i da će dati sve od sebe da osvoji medalju u Aziji. Kaže da još nije počela sa priprema jer ima mnogo školskih obaveza, ali da joj je najdraža oblast kombinatorika, te da takve zadatke priželjkuje u Kini.

“Nedavno sam se takmičila na Balkanijadi u Albaniji, zbog čega sam odsustvovala iz škole pa sam propustila mnogo gradiva. Čim sve nadoknadim krećem sa pripremama za olimpijadu”, priča Babićeva.

Ova gimnazijalka često je pobjeđivala na školskim takmičenjima. Ponosna je vlasnica zlatne medalje koju je osvojila krajem prošle godine na evropskom matematičkom kupu, a ove godine srebro u Rumuniji na ženskom matematičkom kupu.

Smatra da je talenat naslijedila od roditelja, a rame uz rame s njom po rješavanju zadataka stoji njena starija sestra Milica, takođe osvajač brojnih matematičkih medalja.

“Kod matematike nije presudan talenat već vježbanje, a ja volim igru brojevima pa vježbam kad god imam slobodnog vremena. Mnoge zadatke pronalazim na internetu i tako provjeravam svoje znanje. Ponekad odlazim na kampove gdje sa svojim vršnjacima rješavam matematičke zavrzlame”, ispričala je Babićeva.

Put do medalja nije nimalo lak. Nezadovoljstvo tretmanom nadležnih institucija ostavilo je, kako kaže, gorak ukus. Ona se požalila da je prilikom odlaska na Balkanijadu u Albaniju početkom maja ove godine morala sama da snosi troškove puta iako su joj u Ministarstvu prosvjete i kulture RS obećali dati 200 maraka. Međutim, to je nije obeshrabrilo da vrijedno vježba kako bi se izborila za učešće i na drugim takmičenjima.

Kao vođa domaće ekipe u Kinu će ići asistent Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Jelena Radović, koja je inače kao srednjoškolac nastupala na brojnim matematičkim takmičenjima i osvajala priznanja.

“Veoma sam uzbuđena zbog odlaska u Honkong, jer velika je odgovornost braniti radove čitave ekipe i nadam se da ću to odraditi što je najbolje moguće”, rekla je Radovićeva.

Ona je istakla da je Babićeva izuzetno dobar matematičar, te da joj je i prošle godine malo nedostajalo da izbori mjesto za olimpijadu.

Zlatna matematičarka iz Banjaluke putovaće u Aziju sa još petoro srednjoškolaca iz Sarajeva. Zajedno s njom idu Zlatko Salko Lagumdžija, Neira Kurtović, Adisa Bolić, Emin Mrkonja i Amar Kurić.

Finansiranje odlaska

Finansijski problemi koji su prošle godine pratili odlazak na olimpijadu u Tajland ove godine će izostati.

“Već su me zvali iz Pedagoškog zavoda RS i rekli da ove godine neće biti problema u vezi sa plaćanjem avionskih karata kao lani. Čak postoji mogućnost da dobijemo novac za organizovanje pripremne nastave od pet dana u Istočnom Sarajevu, gdje ćemo pozvati cijelu ekipu i vježbati s njima zadatke sa prethodnih olimpijada”, rekao je predsjednik Društva matematičara RS Vidan Govedarica.

Predstavnici BiH na takmičenju u Hongkongu

  • Tijana Babić
  • Salko Lagumdžija
  • Neira Kurtović
  • Adisa Bolić
  • Emin Mrkonja
  • Amar Kurić

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ucenica-banjalucke-gimnazije-igrom-sa-brojevima-do-hongkonga/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot