Banjaluka: Otvoren put za gradnju škole, vrtića i spomenika na Laušu

Objavljeno: 23. 5. 2016 u 13:37h

Državno zemljište u banjalučkom naselju Lauš, koje je prije 30 godina dato na korišćenje Zemljoradničkoj zadruzi “Agropromet”, idućih dana biće konačno uknjiženo na grad Banjaluka.

Riječ je o dvije parcele koje su još prije dvije godine odlukom Okružnog suda Banjaluka vraćene gradu. Jedna se nalazi na lokaciji gdje je trenutno stadion, a druga pored crkve Svetog Jovana Bogoslova.

Za knjiženje su se, kaže predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lauš Nebojša Matić, na posljednjem ročištu u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, stekli svi uslovi.

“Ovaj spor, koji je trajao više od 15 godina, Gradsku upravu i mjesnu zajednicu koštao je mnogo vremena i truda. Ali ne žalim, jer je ovo zemljište od velikog značaja za naselje Lauš i mještane”, rekao je Matić.

Dodao je da će knjiženjem ovog zemljišta na grad biti stvoreni uslovi za obnovu stadiona i tribina, a na drugoj parceli iza crkve, omogućena izgradnja škole, vrtića, sportskih i dječijih terena, te spomen-obilježja.

“Drago mi je i što će se ubuduće novac od zakupnine dijela parcele kod crkve, koju koristi pet privatnih firmi, slivati u budžet grada, od čega će svi građani imati koristi, a ne u džep pojedinih tajkuna. Pojedinci su zahvaljujući tome godinama zgrtali veliki novac”, rekao je Matić.

Prema riječima člana Upravnog odbora OFK Lauš Dragomira Bošnjaka riječ je o ogromnim parcelama.

“Ovim će napokon biti ostvaren tridesetogodišnji san mladih iz mjesne zajednice Lauš. Radosni smo, jer ćemo napokon dobiti teren sa vještačkom travom, tribinama i druge sadržaje”, rekao je Bošnjak, dodavši da sve to pripada fudbalskom klubu koji je pregazio više od šest decenija.

“U to ime potrudićemo se da obnovu stadiona i tribina počnemo ove godine. Nakon više od 30 godina borbe sa vjetrenjačama i građevinskom mafijom, izašli smo kao pobjednici”, rekao je Bošnjak.

Spor u vezi sa zemljištem nastao je nakon što je direktor “Agroprometa” Anđelko Lovro prilikom uzimanja zajma od 37.800 maraka od Marka Pajića 2004. godine stavio pod hipoteku zemljište u naselju Lauš, koje grad preduzeću dao na korišćenje još 1966. godine.

S obzirom na to da se radilo o smišljenoj prevari, Lovro nije vratio dug Pajiću, koji je na osnovu potraživanja uknjižen kao vlasnik parcele na kojoj se nalazi objekat OFK Lauš. Lovro je u više navrata tvrdio da nije tačno da je zemljište uknjiženo na Pajića, te da je ono i dalje u vlasništvu “Agroprometa” te zatražio da tako i ostane. Okružni sud odlučio je da parcele budu vraćene u nadležnost grada.

Zahtjevi

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović istakao je da grad ostaje pri stavu da cjelokupno zemljište “Agropometa” bude upisano kao svojina grada Banjaluka.

“Mnogo naših zahtjeva za povrat parcela koje su pripadale ovoj zamljoradničkoj zadruzi je u sudskim procedurama”, rekao je Gavranović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-otvoren-put-za-gradnju-skole-vrtica-i-spomenika-na-lausu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot