Medicina hit, put krče i zanati

Objavljeno: 21. 5. 2016 u 11:43h

Kako upisati željenu srednju školu, koji će ih predmeti dočekati kada sjednu u klupe, kakve su struke najpotrebnije poslodavcima i šarolika prezentacija raznih zanata, samo su dio onoga što je u petak stotine učenika vidjelo na Sajmu zanimanja u Banjaluci.

Svaki od štandova postavljenih u banjalučkoj Sportskoj dvorani “Borik” imao je više nego bogatu ponudu, a učenici su uzbuđeno trčkarali od jednog do drugog.

Iza šarenog štanda derventske Stručne i tehničke škole smiješila se Nevena Delić. Ispred nje su blistale rumene jabuke, a tik do njih, u malim saksijama, virili rasadi raznih povrtarskih kultura.

“Svi koji nam priđu prvo pitaju jesmo li sve zaista sami uzgojili i koliko imamo staklenika i plastenika” priča Delićeva.

Tu školu, kako kaže, treba da upišu oni koji vole poljoprivredu i žele stručno usavršavanje.

Njihove “komšije” na sajmu bili su đaci Tehničke i škole u privedi iz Banjaluke. Petko Đokanović je posjetiocima objašnjavao šta ih očekuje ako izaberu smjer šumarstvo.

“Najtraženiji su šumarski tehničari” kazao je Đokanović.

Najveće gužve vladale su ipak ispred štandova medicinske, ali i tehnološke škole, gdje su djevojčice u redovima stajale da bi im učenice napravile frizuru i našminkale ih. Kada je u pitanju Medicinska škola u Banjaluci, tu su se mladi uglavnom raspitivali koliko smjerova ove godine upisuju i koji su im najteži predmeti.

“Najviše zainteresovanih je za medicinske tehničare, jer sa tom strukom ima i najviše šanse za zaposlenje” rekla je profesor Gordana Malić.

Medicina je san i učenice Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” iz Doboja Teodore Lazić.

“Voljela bih da upišem medicinsku kako bih se odmah po završetku srednje škole zaposlila u inostranstvu kao medicinska sestra ” otkriva nam svoje planove Lazićeva.

Dajana Kerezović iz banjalučke OŠ “Desanka Maksimović” želi da bude veterinar.

“Volim životinje i voljela bih da se njima bavim cijelog života” kaže Kerezovićeva.

Mnogo pažnje privukla je i Saobraćajna škola iz Doboja.

“Sa našim strukama mladi lako mogu pronaći posao ” poručili su sa tog štanda.

Preko puta njih bio je štand Srednje stručne škole iz Dervente, sa eksponatima iz struke kožarstvo i obućarstvo.

Profesor kožarstva Kosovka Tutnjević kaže da ove godine vlada veće interesovanje za tu struku nego ranijih godina.

“Mladi počinju shvatati da je dobro biti obućar, jer će tako brzo pronaći zaposlenje” istakla je Tutnjevićeva.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević kaže da su sajam organizovali s ciljem da učenicima predstave zanimanja potrebna privrednicima.

“Želje privrednika, učenika i njihovih roditelja rijetko se podudaraju. Nečija odluka da bude dobar zanatlija treba da bude čast i ponos, a ne sramota” istakao je Malešević.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić kaže da treba obrazovati radnu snagu koja može odmah odgovoriti potrebama poslodavaca.

Sajam je prvi put organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, u saradnji sa Republičkom organizacijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i Unijom udruženja poslodavaca.

Poslodavci

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da su privredi trenutno potrebni svi zanati, od metalske industrije, do građevinarstva, odnosno sva zanimanja u proizvodnji.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/medicina-hit-put-krce-i-zanati/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot