Mještani Starčevice ogorčeni: Grijanje nismo imali, a računi stizali

Objavljeno: 19. 5. 2016 u 18:42h

Mještani stambene zgrade od broja 86 do 92 u Ulici Sime Miljuša na Starčevici neće da plate pristigle račune za grijanje koje, kako kažu, nisu imali u periodu od 1984. do 2015. te će se žaliti zbog toga višim sudskim instancama ili će na protest.

Ogorčeni su, kako kažu, na ponašanje “Toplane” i presudu Osnovnog suda Banjaluka, zbog, kako tvrde neosnovanih računa. Tvrde da oni uredno plaćaju grijanje od 1. januara 2015. od kada i imaju isporuku toplotne energije, ali da u periodu od 1984. do 2015. veliki broj stanara nije imao grijanje, a račune su primali pa su im dugovanja prema “Toplani” dostigla po nekoliko hiljada KM.

Zbog tih računa pojedini mještani ove zgrade već su predali žalbu Okružnom sudu, a spremni su da idu i dalje pred Vrhovni sud RS.

“Krajnja solucija biće Međunarodni sud, a organizovaćemo i proteste. Nećemo plaćati te račune kad grijanje nismo imali”, kažu mještani.

Jedan od stanara je i Mićo Gaćanović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu, koji ističe da su računi u pomenutom periodu neosnovani.

“Stambena zgrada od kućnog broja 80 do 92 građena je od 1981. do 1984. i nikada nije dobila upotrebnu dozvolu upravo zbog tehnički pogrešno izvedene instalacije za dovod toplotne energije. U zapisniku Komisije za tehnički prijem se jasno navodi ova primjedba. O ovome je još 1984. upoznata ‘Toplana’, što je i evidentirano u svim tehničkim dokumentima. Izvođač radova je stavio čeličnu cijev dvostruko manjeg prečnika, pa ju je bilo potrebno izvaditi i postaviti novu sa dvostruko većim prečnikom”, navodi Gaćanović.

Dodao je da je taj priključak čelične cijevi s ciljem dovoda toplotne energije bio sa zapadne strane iza ulaza na broju 80 i vrela voda je jedva stizala do kućnog broja 86, a do broja 92 je već bila rashlađena, tako da brojevi 86-92 nisu imali isporuku toplotne energije sve do početka 2015. kada je puštena u rad nova podstanica na drvenu sječku.

U domaćinstvu Gaćanovića dug iznosi više od 3.000 KM, a on sudske pozive i presude po prijetnji sudskih naloga za izvršenje po neizmirenom dugu, smatra neosnovanim. Mještani ove zgrade još tvrde da je jedan od sustanara u pomenutom periodu bio radnik “Toplane” i samovoljno je u podrumu gdje se nalaze ventili odvrtao i zavrtao ventile pokušavši obezbijediti bolje grijanje za dio od broja 80 do broja 86, dok ostatak opet nije mogao imati grijanje, o čemu su uredno obavijestili “Toplanu”.

Tvrde da su i Osnovnom sudu dostavljali zapisnike koje im je davala komisija koja je kontrolisala temperaturu u stanovima i stanje na toplotnim intalacijama.

“Dugujem 8.000 KM za grijanje koje nisam imao i dobio sam sudski poziv gdje sam se pojavio i uredno dokumentovao da nisam imao grijanje do 2015, a od tada sam redovno i plaćao račune “, kaže Tambura Stojić, stanar.

U “Toplani” tvrde da su svi stanari iz Ulice Sime Miljuša od broja 80 do 92 imali urednu isporuku toplotne energije i u skladu sa tim dobijali račune.

“U stanovima gdje je temperatura bila niža od propisane, ‘Toplana’ je umanjivala račune. Tvrdnje da je bivši radnik “Toplane” samoinicijativno odvrtao i zavrtao ventile nisu tačne, jer je to tehnički nemoguće. Ventili koji se nalaze u podrumskim prostorijama regulišu grijanje za cijelu zgradu, a time bi onda cijela zgrada morala imati bolje grijanje”, tvrde u “Toplani”.

Iz ovog preduzeća navode da su one koji nisu izmirili obaveze tužili kod nadležnog suda, gdje su imali priliku da dokažu tačnost svojih navoda.

“Tvrdnje da su presude Osnovnog suda neosnovane, su neozbiljne, a ukoliko neko smatra da su odluke suda neosnovane ima pravo da zakonskim putem dokazuje suprotno”, poručuju iz “Toplane”.

Stanari kažu da će zato ići na više sudske instance, a spremni su i za proteste.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/mjestani-starcevice-ogorceni-grijanje-nismo-imali-a-racuni-stizali/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])