Igra prijestola: 10 najvećih razlika između filma i knjige

Objavljeno: 1. 5. 2016 u 15:06h

Od Sansine sumorne sudbine do (ne)umrle Catelyn Stark…
“Igra prestola” svake nedjelje oduševljava milione gledalaca, ali određeni broj velikih fanova knjiga Georgea RR Martina svaki put doživi manji nervni slom kada HBO u serijalu uvede neku promjenu ili novinu koja nema veze sa “svetim” tekstom. Razlike su veće i češće nego što ste očekivali, a evo i deset najvećih.

1. Smrt Talise / Jeyne

Jedna od najbrutalnijih scena jednog od najbrutalnijih događaja u seriji jeste ona kada Talisa (u knjizi Jeyne Westerling), mlada i trudna žena Robba Starka, tokom Crvenog vjenčanja biva izbodena u stomak. U knjizi Robb donosi mnogo mudriju odluku pa svoju ženu ne vodi sa sobom na vjenčanje.

2. Život Lady Stoneheart

Iako su fanovi bili uvjereni da će Lady Stoneheart igrati važniju ulogu, serija se, za sada, time slabo bavila. U knjizi, misteriozna Lady Stoneheart povede bandu odmetnika čiji je vođa jednom bio Beric Dondarrion, i  vremenom se otkriva da je ona niko drugi nego uskrsnula (i osvete željna) Catelyn Stark. Iako bi bilo sjajno da ponovo vidimo Michelle Fairley, čak i pod teškom i stravičnom šminkom, čini se da će se Lady Stoneheart za sada zadržati samo na stranicama knjiga.

3. Jaimeov put u Dornu

Jedna od najvećih razlika između serije i knjige jeste slanje Jaimea i Bronna u Dornu. Njihov put završio je prilično neslavno, a scene iz Dorne bile su jedno od većih razočaranja pete sezone. Serija je u potpunosti preskočila sjajne likove poput Arianne Martell i neustrašivog Darkstara, kao i priču u kojoj Myrcella ostaje bez uvetaa. Umjesto toga, djevojčica doživljava kobnu sudbinu u obliku otrovnog poljupca Ellarie Sand.

4. Sansina sudbina

Jedna od najkontroverznijih promjena koja je u seriji uvedena jest miješanje Sansine sa pričom Jayne Poole. U knjizi, Jeyne je Sansina prijateljica iz Winterfella, koja je prisiljena da se uda se za Ramsaya Boltona, kada njegov otac Roose sve uvjeri kako je ona zapravo Arya Stark. I dok kombinovanje priča i likova u principu nije loša ideja, prenosešenjem zlostavljanja i silovanja namijenjeno Jeyne na Sansu, potencijalna priča starije kćeri Stark u potpunosti se izgubila.

5. Smrt Mancea Raydera

Smrt Mancea Raydera u seriji je ista kao i u knjizi osim što u knjizi… on zapravo ne umre. Spašen od stravične smrti u vatri strijelom Jona Snowa, u knjizi kasnije saznajemo da žrtva nije bio Mance, već divljak Rattleshirt kojeg je Melisandre čarolijom pretvorila u vođu divljaka i bivšeg pripadnika Noćne straže. Mance (prerušen u Rattleshankea) potom postaje instrument u Theonovom begu od Boltona iz Zimovrela. Ali čak i ako vrlo dobro pogledate scenu lomače, vrlo je malo indikacija da bi Mance u seriji naknadno mogao da “oživi”.

6. Smrt Ser Barristana

Još jedan lik koji je u seriji prerano otišao je i hrabri vitez Barristan Selmy, kog u petoj sezoni ubijaju Sinovi Harpije. Barristan u knjizi ne samo da je živ i zdrav, već nakon Daenerysinog nestanka postaje jedna od glavnih figura Meereena, onaj koji praktično vodi čitav grad.

7. Smrt Jojena Reeda

Još jedna preuranjena, ali mnogo problematičnija smrt jest ona Jojena Reeda. Dečak umire na kraju četvrte sezone, ali uzevši u obzir njegovu važnost u knjigama (njegovi proročki snovi veoma su važni Branu), njegovo ubistvo čini se prilično neobičnom odlukom. Ovo je ujedno bila i prva važna smrt u seriji koja se nije dogodila u knjizi i koja je članovima omogućila da vide dvije sasvim različite verzije “Igre prestola”.

8. Priča Aegona Targaryena

Jedno od najvećih iznenađenja pete knjige, “Ples sa Zmajevima”, definitivno je otkriće da je Aegon Targaryen živ. Navodno ubijen kao beba, Aegon je zapravo spašen, i to od strane Varysa, koji ga je poverio nekolicini vernih saveznika koji su ga obučavali i pripremali da ponovo osvoji presto u ime Kuće Targaryen. U seriji, naravno, ne postoje nikakve indikacije da bi mogao da se pojavi još jedan živi Targaryen.

9. Gvozdena ostrva

U drugoj sezoni serija se poprilično bavila Gvozdenim ostrvima, ali nakon toga kao da su izgubili svaki interes za njih. Theon i Yara (u knjizi Asha) su zadržani, ali osim toga, autori serije imali su druge brige. Knjige, naročito “Gozba za vrane” iz 2005. godine, velikim dijelom se bave Gvozdenim ostrvima i njihovim naseljenicima i vladarima. Pored Theona, Ashe i njihovog oca, tako upoznajemo i Victariona ratnika, Damphaira sveštenika i misterioznog Eurona. Ovaj poslednji će se, izgleda, ipak pojaviti u novoj sezoni serije, a kakva će njegova uloga biti, tek ćemo saznati

10. Coldhands

Jedan od mnogih aspekata knjige o kom fanovi rasrpavljaju jeste i identitet Coldhandsa, misterioznog lika koji pomaže Samwellu i Branu u njihovim avanturama iza Zida. Coldhands je odjeven kao brat Noćne straže, ali njegova pojava odaje jednog od ne-mrtvih, bijelih hodača. Ko bi on mogao da bude? Neki nagađaju da je riječ o Benjenu Starku, koji je nestao u ranim epizodama, ili možda o muškarcu koji je ubijen u prvim scenama serije. Vjerovatno nikada nećemo saznati, budući da nije uključen u seriju.

Izvor: Mtv

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/igra-prijestola-10-najvecih-razlika-izmedu-filma-i-knjige/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot