Ulicama imena generala

Objavljeno: 30. 4. 2016 u 10:30h

Banjaluku je zadužilo 2.117 boraca koji su položili živote za Republiku Srpsku, a njihovi saborci su istrajni u namjeri da gradske ulice ili trgovi ponesu imena heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata. Tako već odavno postoji inicijativa da svoje ulice dobiju generali Momir Talić i Novica Simić.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Goran Rogić rekao je da oni već drugo traže da se neka ulica ili trg nazovu po komandantu Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

“General Momir Talić je svojim likom, djelom i vojničkim vještinama to odavno zaslužio. Ulica ili trg sa njegovim imenom mora biti u Centru grada. Takođe, borci sa Starčevice pokrenuli su inicijativu da se Tuzlanska ulica preimenuje u ulicu generala Novice Simića. Mjesna boračka organizacija dobila je saglasnost porodice za to” naglasio je Rogić.

Dodao je da postoje brojne inicijative iz mjesnih boračkih organizacija da pojedine ulice u gradskim naseljima budu nazvane po poginulim borcima koji su u njima živjeli.

“Gradska boračka organizacija podržava ove inicijative. Najistaknutiji borci, oni koji su vrlo mladi krenuli u odbranu naroda ili položili svoj život u prvim danima rata, svakako zaslužuju da im se na ovakav način oda počast” rekao je Rogić.

Boračka organizacija Starčevice traži da svoje ulice dobiju i Saša Gvozden i Jugoslav Jungić. Borci na Laušu traže da dvije ulice ovog naselja ponesu imena Ranka Kosića i Bojana Majstorovića, u Boriku Stojana Miletića, u Borkovićima traže ulicu Nikole Malbašića, dok u Rekavicama žele da se jedna ulica nazove po braći Račić iz ovog sela.

Među onima čija imena su ponijele neke od ulica u gradu je i komandant Prve srpske mješovite brigade potpukovnik Radoslav Lakić. Uspomenu na sve hrabre srpske pilote, kao i poginule pripadnike Ratnog vazduhoplovstva RS Draška Božića, Ranka Golemovića, Predraga Marjanovića, Branislava Radulovića i Miodraga Ećimovića, koji su poginuli u obaranju helikoptera na Ilindan 1993. godine iznad Brčkog, čuva naziv ulice Srpskih pilota u Novoj varoši. Imenom Slobodana Kusturića, koji je poginuo zajedno s njima, nazvana je ulica u naselju Starčevica.

Imenom Darka Jakmirovića, dva puta ranjavanog i dva puta odlikovanog najmlađeg kapetana Vojske RS, koji je poginuo u 22. godini braneći svoj narod, nazvana je jedna od ulica na Laušu, dok ulica koja vodi od Tržnice na Dolac nosi ime Gorana Radulovića Bimbe, mladog muzičara koji je poginuo u akciji izviđanja na brodskom ratištu 1992. godine.

Major Tepić

Nije mali broj ulica koje nose imena poginulih boraca VRS i JNA poput narodnog heroja majora Milana Tepića u Centru, zatim majora Zdravka Dejanovića na Mađiru, Jasimira Malčića na Kočićevom vijencu, Franca Šuberta na Pobrđu, Nenada Kostića u Zalužanima…

“Smatramo da ima još mnogo oficira i boraca VRS kojima treba da se odužimo” kažu u gradskoj Boračkoj organizaciji.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ulicama-imena-generala/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot