Stojanovići iz Bronzanog Majdana: Djecu ne puštaju u dvorište u strahu od strujnog udara

Objavljeno: 29. 4. 2016 u 11:46h

Supružnici Goran i Zorica Stojanović iz Bronzanog Majdana, kod Banjaluke, strahuju za bezbjednost ukućana i komšija, jer je, kako tvrde, njihovog oca, odnosno svekra, dok je prolazio između trafo-stanice i električnog stuba s visokim naponom zamalo ubio strujni udar.

Ističu da su se dosad obraćali na brojne adrese sa zahtjevom da se sporna trafo-stanica i stub pomjere iz njihovog dvorišta, ali da pomaka nema.

“Imamo malu djecu, koja vrijeme provode na balkonu ili u kući. Ne smijemo da ih pustimo u dvorište, jer se plašimo nesreće. U blizini naše ima još kuća, ali i stambena zgrada, škola, pa i ambulanta. Nadležni moraju da reaguju kako neko ne bi nastradao”, kaže Zorica.

Njen suprug Goran ispričao je za “Nezavisne” da je njegovog oca Branka, kada je 19. aprila prolazio između trafo-stanice i električnog stuba, udarila struja, te da je od tada na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

“Njega je strujni udar odbacio i pao je, pa je jedno vrijeme bio na zemlji. Čim sam mu prišao, pomislio sam da je doživio moždani udar. Utom mi je on rekao da mu ne prilazim blizu, jer je riječ o struji”, prisjeća se Goran.

Otac mu se, ističe, požalio na povrede obje noge, a kada je izuo obuću vidjeli su višestruke opekotine.

“Prevezli smo ga u lokalnu ambulantu, a zatim u UKC RS, gdje se još nalazi. Mi smo o svemu obavijestili brojne institucije, uključujući i policiju, inspekciju, te ‘Elektrokrajinu’, ali trafo-stanica i stub još nisu uklonjeni. Štaviše, doskoro nisu bili ni obilježeni znakom opasnosti. Insistiramo na tome da ih premjeste iz našeg dvorišta”, naglašava Goran.

Iz UKC RS su nam potvrdili da je pacijent zbrinut u Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju, te da je zasad stabilno.

“B.S. je zadobio duboke dermalne opekotine oba stopala i dijela grudnog koša usljed udara visokonaponske električne energije”, kažu iz UKC RS.

Republička tehnička inspekcija je 22. aprila zaprimila predstavku Gorana Stojanovića, kojom traži da se ispita ispravnost trafo-stanice, te je republički elektroenergetski inspektor izvršio kontrolu.

“Inspektoru su predočeni rezultati mjerenja brojnih parametara na predmetnoj lokaciji, izvršenih od strane ‘Elektrokrajine’ u proteklim danima, gdje je utvrđeno da su izmjerene vrijednosti u dozvoljenim granicama”, kažu iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Iz “Elektrokrajine” negiraju tvrdnje da je strujni udar iz trafo-stanice uzrokovao povrede Branka Stojanovića. Kako ističu, stručna komisija “Elektrodistribucije” Banjaluka je nakon prijave slučaja izašla na lice mjesta, te detaljno ispitala trafo-stanicu i njenu okolinu.

“Utvrdila je da je postrojenje u ispravnom stanju, odnosno da je zaštitno uzemljenje uredno, a naponi koraka i dodira potpuno bezbjedni. Po našim nalazima, uzrok povreda Stojanovića nema veze s trafo-stanicom, već je najvjerovatnije riječ o posljedicama udara groma”, kažu u “Elektrokrajini”.

Ističu i da je trafo-stanica izgrađena prije kuće Stojanovića. “Suštinsko pitanje je kako je neko od nadležnih službenika za izdavanje građevinske dozvole izdao istu gospodinu Stojanoviću da izgradi kuću pored trafo-stanice”, kažu u “Elektrokrajini”.

Izvor: Nezavisne / Foto: J. Đurđević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/stojanovici-iz-bronzanog-majdana-djecu-ne-pustaju-u-dvoriste-u-strahu-od-strujnog-udara/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot