Banjalučanka ima 16 naučnih radova, a radi u pekari

Objavljeno: 29. 4. 2016 u 12:56h

Danijela Ćetković živi u BiH, ima 16 naučnih radova iza sebe, uskoro će magistrirati biologiju, sprema se upisati i doktorat – a zaposlena je u pekarskoj industriji kao referent nabavke.

Ona je ranije izrazila želju da želi ostati u BiH, no kako sada stvari stoje, ova zemlja joj ne pruža šanse za zaposlenje u struci, a za N1 je kazala da je kolateralna žrtva sistema u kojem živi.

“Diplomirala sam na Prirodno matematičkom fakultetu, imam 16 naučnih radova predstavljenih na međunarodnim skupovima. Radim kao referent nabavke, od jaja i brašna – do mašina za pravljenje kolača. Radila sam u struci nekoliko mjeseci, najviše u školama, a u suštini, posebnih uslova ovdje ni nema”, kazala je u razgovoru sa Anđelkom Marković, reporterkom N1.

Volontirala je na PMF-u, ali zvanično zaposlena kao biolog – od sada nije bila.

Kaže da je u RS-u jako malo konkursa, a i kada ih ima to su obično za pozicije profesora biologije u srednjim i osnovnim školama. U FBiH je situacija malo bolja, čak je jednim i bila na razgovoru u UNDP-u, ali nije prošla kao kandidat, te je završilo sa riječima “tražimo nekoga drugog”, kako to i obično biva.

Za N1 kazala da ona nije tip koji traži 2.000 KM i da leži, i ne radi ništa. Njoj treba prilika da zaradi svoj novac u struci, ali trenutno se kao Don Quijote bori sa vjetrenjačaka. Smatra, da u ovom sistemu to nije moguće.

“Ne kažem da će me i u inostranstvu dočekati raširenih ruku”, pojašnjava.

Tokom izrade svojih 16 naučnih radova imala je dosta podrške od profesora sa fakulteta, dok je terenski rad sama finansirala. Baviti se naučnim radom i samostalno finansirati je nemoguće.

“Upravo sada čekam da mi se dogovori odbrana master rada na PMF-u u Tuzli, jer mog odsjeka u Banjaluci nema. Zbog izgubljene volje sam to ostavila prije dvije godine, iako je sve spremno, ali eto za nekoliko mjeseci ću obaviti i taj službeni dio”.

Planira upisati i doktorat, ali ne jer pati od titula – nego jer će kao doktorant imati pristup savremenim laboratorijama, koje samostalno ne bi mogla plaćati, jer su cifre basnoslovne.

Kaže da su joj nakon okončanja studija profesori na fakultetu ponudili mjesto asistenta, ali zbog politike nije ostala.

“U državnim institucijama je to tako. Prosjek nije bitan, naučni radovi isto. Ako vas neko progura bićete tamo. Ja sam kolateralna žrtva ovog sistema, a na to radno mjesto su došli anonimusi iz te oblasti”, kaže.

Podcrtala je tužnu činjenicu da se dosta njenih visokoobrazovanih kolega vraća na nivo srednje škole, upravo zbog zaposlenja. Ona ni to ne može uraditi, jer je završila gimnaziju.

Budući da BiH nije u EU, diplome sa fakulteta u RS-u teže prolaze od onih iz FBiH. Kaže da ako ostane ovdje, neće raditi u struci. Ima planova za privatan biznis, ali “od projakata se ne živi”, te će svoju budućnost sama pokušati izgraditi.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

7 komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Komentari na clanak: Banjalučanka ima 16 naučnih radova, a radi u pekari

  1. Vlado

    Svaka cast Danijela, ali nazalost zbog nesredjenosti nase drzave ,pohlepi i malogradjanstvu.jos uvek se broje tzv izgubljene generacije, sto je ogromna steta i po drzavu i po narod, a koji rezultati ce se tek vratiti kao bumerang u visestrukom smislu. Ja sam u inostranstvu a ako mogu kako pomoci javite se.

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

  2. MarkoS

    Ovo je stvarno tužno, ali nemojte pretjerivati. Jbg za naučni rad moraš biti doktor nauka, tako da njeni radovi, za koje ne sumnjam da su dobri, to ne mogu biti. Ko god da napiše 16 radova, taj je vjerovatno posvjećen svom radu i struci u kojoj se nalazi. Maloj želim svu sreću, a novinarima malo više profesionalizma u radu. Ne možete kritikovati vlast i sistem, bez pravog rada i znanja, jer onda to postaje izlišno i kontraproduktivno.

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

    • Milica

      @MarkoS Prije svega, naučni rad može napisati i objaviti student osnovnih studija, a ne samo doktor nauka. Molim te da se ubuduće informišeš prje komentarisanja ovakve teme. Bavim se naučnim radom kao doktorant i znam koliko boli nepravda sa svih strana.

      Prikaži/sakrij komentare

      Prijavi komentar

      Spam
      Reklama
      Vrijeđanje

    • Dena

      Vi gospodine Marko sigurno sve znate o naucinim radovima i doctoratima. Pitat cemo Bil Gatesa kako se on osjeca da nema doktorat a ipak je “uspjesniji”, jer i on je napravio neke ‘naucne radove’ na osnovu kojih svi mi komuniciramo ,al hajde da idemo i do Nikole Tesle mozda i on moze malo doprinijeti ovoj dilemi da li je djevojka uistinu to uradila ili nije. I na kraju kraja i da jeste ili nije , draga djevojko ako ovo budes citala poslusaj onu koja je bila u slicnom kazanu osuda i kombinacija i slabog izgleda da ‘uspije’ – Bjezi glavom bez obzira dok si jos mlada i jaka, i nemas ‘prikolica za sobom’. Pusti Marka i slicne da se pitaju sta je u tvojoj prasini koja je ostala iza tebe a ti se vini tamo gdje ces biti sretna i zadovoljna. Ima puno mogucnosti da appliciras na Harvard , NYU i ostale koji daju scholarshipe za djecu kao Ti. Iskoristi , odsjeci, zamahni i poleti. Sretno. ( I nije gospodine Marko da ja branim djevojku jer eto ” doktorat nije nista’ – jok, i ja sam u tim vodama 100%) -Uvjek mi drago kad vidim da ima ‘djece’ koja sanjaju i idu za svojim snovima.. Moguce je , vjeruj mi samo sanjaj i ide za snovima.

      Prikaži/sakrij komentare

      Prijavi komentar

      Spam
      Reklama
      Vrijeđanje

  3. Dejan

    Neka dodje u Srbiju.Radice kao baba-sera?

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

  4. Nikola

    Kako moze pisati naucne radove a nije ni master odbranila.koja sprdja od clanka.

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

  5. Nikola

    Kako moze pisati naucne radove a nije ni master odbranila????

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucanka-ima-16-naucnih-radova-a-radi-u-pekari/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot