Banjaluka: Semafori za zbrku

Objavljeno: 28. 4. 2016 u 14:23h

“Svuda na zemaljskoj kugli semafori regulišu saobraćaj u raskrsnicama samo su kod nas poslije njih. Eto na zapadnom tranzitu su dva takva primjera, navodno postavljena zbog pješaka, i to poslije raskrsnica. Oni tu ne samo da stvaraju gužvu, već dovode vozače do ludila!”

Ovim riječima se redakciji “Glasa Srpske” obratio vozač koji se predstavio samo kao Knežević ističući da često upada u gužve na raskrsnici kod “Kosmosa” kada se uključuje na zapadni tranzit.

“To je strašno! Kolone auta su često na tranzitu iz pravca Srpskih toplica prema centru ali i iz “sporedne” ulice Radoja Domanovića. Zbog semafora, uključenje iz te sporedne ulice dugo traje. Svakodnevno gubim i po 15 minuta dok izađem na tranzit. Čekam da klona na glavnom putu prođe ili da se koji od vozača iz te kolone smiluje da pusti da skrenemo desno. Mislim da ovi saobraćajni stručnjaci nisu svjesni šta su napravili”, objasnio je Knežević.

I zaista je tako! Semafori koji se nalaze na raskrsnici ulica Radoja Domanovića, Bolanog Dojčina, Branka Koščice i Omladinske te na raskrsnici ulica Duška Koščice, Anke Drakulić i Omladinske, postavljeni su praktično poslije raskrsnice kada se ide iz Srpskih toplica ka centru. Automobili stoje usred raskrsnice za vrijeme crvenog svjetla.

Vozači se slažu da su važni za bezbjednost pješaka ali da nisu postavljeni na odgovarajuće pozicije i da prave zbrku.

Problematično je i to što semafor reguliše kretanje samo duž Omladinske ulice, dok ih nema u ulicama Radoja Domanovića i Duška Koščice već je uključivanje vozila na glavni put regulisan znakovima.

“To je magistralni put na koji je uključivanje nezgodno zbog gustog saobraćaja i bez ovog problema sa pješačkim semaforom. Trebalo bi ga pomjeriti malo dalje ili potpuno semaforizovati raskrsnicu”, rekao je Banjalučanin Goran Gavrić.

U Odsjeku za saobraćaj tvrde da je sve urađeno u skladu  sa pravilima struke i da je prilikom izgradnje ispoštovana zakonska procedura.

“Za postavljene semafora postoji potpuna tehnička dokumentacija, saglasnosti, građevinske i upotrebne dozvole”, rekao je načelnik ovog odjeljenja Slavko Davidović.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović se slaže s tim da su semafori postavljeni propisno.

“Vozači najčešće vide samo svoje probleme, a zanemaruju probleme drugih učesnika u saobraćaju. U slučaju da se ti semafori pomjere izazvali bismo probleme druge vrste”, rekao je Jaćimović.

Troškovi

Semafore na uključenjima ulica Radoja Domanovića, Duška Koščice i Sime Pandurevića na Omladinsku, grad je postavio 2011. godine, a njihova izgradnja koštala je gradski budžet za nešto manje od 75.000 KM. Trotoari koji su na tim mjestima izgrađeni koštali su grad 17.000 KM.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-semafori-za-zbrku/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])