U Vrbasu našli oružje, odjeću, kostur krave…

Objavljeno: 24. 4. 2016 u 09:45h

Ronioci iz Banjaluke, Zagreba, Šibenika, njih petnaestak čistilo je korito rijeke Vrbas u Staroj Adi, a sa obala su im pomagali dajakši i spasioci. Na obalu iz zelenih dubina Vrbasa izbacili su komade gvožđa, odjeće, plastike.

“Mislim da je tu sigurno otprilike dvije tone krutog otpada. Takođe, bilo je tu nekih primjeraka oružja iz prošlog rata koji je policija preuzela”, rekao je za ATV Boris Trninić, Ronilački klub “Buk”.

Morsko plavetnilo riječnim dubinama zamijenio je i Mate Druljan, ronilac iz Šibenika. Vrbas sa desetak stepeni, priča, nije bio ugodan, ali trud se isplatio.

“Dobra je akcija bila, izvadili smo stvarno dosta smeća. Najviše je bilo željeza, kesa, boca. Bilo je i koja guma”, kaže Mate Druljan, ronilac iz Šibenika.

Banjaluka i Vrbas odabrani su za veliko finale ekološkog projekta “Dan voda BiH”. Korita rijeka, prethodno su očišćena u Bihaću, Sanskom Mostu, Neumu, Laktašima, Foči. Smeće iz Vrbasa vadio je i poznati ronilac Kristijan Curavić. Kaže, voda je najvažniji resurs koji imamo i moramo ga zaštititi.

“Tu baš u rijeci Vrbas osim plastike, imali smo dosta željeza, imamo jako puno tekstila, a i vidim da se dosta odlaže, kako bih rekao – životinjske kosti. Danas smo našli i kostur od krave”, priča Kristijan Curavić, ronilac i osnivač udruženja “GUWAA”.

Podršku akciji dalo je nekoliko kompanija koje žele da ukažu na važnost očuvanja životne sredine. Među njima i kompanija “Bingo”.

“Dakle svjedoci smo šta su nam i poplave uradile, prethodnih godina. I sve se na kraju svelo na to da je ljudski faktor u pitanju za sve nesreće koje su nam se dogodile. I da nam priroda vraća onako kako se mi ophodimo prema njoj, tako i ona prema nama”, izjavila je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga “Bingo”.

Želja ronilaca je da koritu i obalama Vrbasa u Staroj Adi vrate nekadašnji sjaj. Današnja akcija je, obećavaju, samo početak.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-vrbasu-nasli-oruzje-odjecu-kostur-krave/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot