Naida Čatić o koncertima “Divanhane” u Banjaluci: Tradicija domovine dragulj koji treba čuvati

Objavljeno: 13. 4. 2016 u 09:34h

Naida Čatić dobro je poznato ime u svijetu sevdaha, a njena popularnost dodatno je porasla kada se krajem prošle godine, kao vokal, pridružila popularnom bh. sastavu “Divanhana”.

Prepoznatljiva je po tome što muziku sluša i interpretira dušom, a voli da istakne da joj je drago kada se ljudi povežu s njenom pjesmom i pronađu dio sebe u njoj. “Divanhana” je trenutno na turneji pod nazivom “Zukva”, a u okviru iste održaće i dva koncerta u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci, u petak, 15. aprila.

Tim povodom Čatićeva u intervjuu za “Nezavisne” otkriva kako protiče turneja “Divanhane”, kako se ona snašla u ulozi nove pjevačice, te govori o prisutnosti sevdaha na evropskoj sceni.

Krajem prošle godine postali ste novi člani sastava “Divanhana”. Kako je došlo do Vaše saradnje s pomenutim sastavom i kako ste se uklopili u ovu već uhodanu i aktivnu ekipu?

Poziv za saradnju dobila sam u maju prošle godine od strane našeg bubnjara Rifeta, kojeg sam odranije poznavala. Rado se prisjetim tog toplog majskog popodneva. Nakon nekoliko zajedničkih proba i vremena provedenog u kreativnom prostoru, izrodila se posebna energija između mene i ostatka benda. Upravo taj sudar naših mikrokosmosa iznjedrio je pjesmu “Ciganka sam mala”, koju smo tokom ljeta snimili za novi album. U novembru sam zvanično predstavljena javnosti kao novi vokal i sretna sam što je publika reagovala afirmativno, s obzirom na to da sam osjećala veliku odgovornost.

Iza Vas je već sada mnogo realizovanih koncerata širom regiona i Evrope. Kakva iskustva nosite s još aktuelne turneje?

Svaki od koncerata je jedna mala priča za sebe. Svaku pjesmu kao da izvodimo prvi put. Važni su nam je povezanost s publikom i međusobna energija koju osjetimo pri samom izlasku na scenu. Iza nas su vrlo uspješni koncerti širom Evrope i puni smo pozitivnih utisaka. Koncertna turneja “Zukva 2016” sa sobom nosi najljepše plodove ubirane vremenom našeg stvaranja.

U sklopu turneje “Zukva 2016” posjećujete i Banjaluku. S obzirom na veliko interesovanje za ovaj koncert, za publiku ste morali napraviti još jedan dodatni termin, tako da ćete u petak održati dva vezana koncerta u Narodnom pozorištu RS. Šta publika može očekivati na ovim koncertima?

Bend nosi divne emocije s posljednjeg koncerta u vašem lijepom gradu. Ovaj put dolazimo u nešto malo drugačijem sastavu i s jednom posebnom energijom. Jedva čekamo da stanemo na scenu Narodnog pozorišta RS i započnemo magiju. Publika tu večer može očekivati putovanje puno suza, smijeha i ljubavi.

Vaše posljednje studijsko izdanje “Zukva” objavila je britanska izdavačka kuća “ARC Music”, koja važi za jednog od najozbiljnijih svjetskih izdavača. Da li sevdah na ovaj način biva sve više prisutan na evropskoj koncertnoj sceni i tamošnjim medijima?

Krajem januara “Zukva” je objavljena i u svijetu, što je za nas veliki korak u ovome što radimo. Takođe, to je i veliki iskorak za našu tradicionalnu muziku koja putuje širom svijeta. Već u ranoj fazi objavljivanja albuma iznenadili su nas interes svjetskih medija, poput BBC-ja, za ono što prezentiramo javnosti, i mnogobrojne pozitivne recenzije od strane muzičkih kritičara, koje nam daju dodatni vjetar u jedra da budemo što kvalitetniji u daljem radu.

Šta je za Vas sevdah?

Sevdah, vječita inspiracija! Volim riječi više od pjesme, izraz osjećaja. U sevdahu su skrivene sve moje čežnje… Osjećaj koji mi pomaže da iskažem sve ono što u riječima uzalud tražim.

Koju sevdalinku biste izdvojili kao Vama posebno dragu?

Svaka sevdalinka je posebna priča, tako ih doživljavam i na taj način interpretiram. Poistovjećujem se s tugama, čežnjama, ponosom i hrabrošću njenih junaka i junakinja. Od sevdaha i ginem i mrem i ponosim se.

Za kratko vrijeme osvojili ste srca publike, kako u regionu, tako i šire. Imate li neku poruku za mlade izvođače sevdaha, na koji način i u kojem smjeru da plasiraju svoju kreativnu energiju?

Važno je vjerovati u sebe i tragati za sopstvenim zadovoljstvom, bilo da se bavite muzikom ili nekom drugom profesijom. Kreativnost je važna u svakom domenu našeg življenja i postojanja i treba biti pozitivno usmjerena na stvari koje nas čine sretnim. Tradicija naše predivne domovine je dragulj koji svi treba ponosno da čuvamo i njegujemo, radi generacija koje dolaze poslije nas. Stoga bih poručila svim mladim ljudima da im osjećaj bude vodilja, a ljubav motiv. I da u našim srcima vladaju sloga i mir!

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/naida-catic-o-koncertima-divanhane-u-banjaluci-tradicija-domovine-dragulj-koji-treba-cuvati/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot