Banjaluka: Kastel uskoro otvara vrata posjetiocima (Foto)

Objavljeno: 10. 4. 2016 u 15:59h

Iskoristite priliku i pomoću  fotogalerije zavirite unutar zidina banjalučke tvrđave Kastel, čija je obnova u toku.

Renovirana tvrđava u glavnom gradu RS 19. aprila biće ponovo otvorena za posjetioce i kulturna dešavanja. Obnova Kastela počela je sredinom maja prošle godine, a kako izgleda danas, desetak dana pred Dan grada čiji je zaštitni znak pogledajte u našoj galeriji!

Tvrđava Kastel je mjesto osnivanja grada Banjaluke i kroz istorijske epohe okosnica njenog kulturno-istorijskog razvoja. U arheološkim istraživanjima 1974. godine pronađeni su ostaci tragova praistorije. Iz antičkog perioda otkriveni su ostaci bazilike i dio bedema uz rijeku Vrbas, nađeni su i ostaci iz srednjevjekovnog perioda, a u otomanskom periodu tvrđava je obnovljena. Od praistorije do danas na prostoru tvrđave bilježene su graditeljske aktivnosti.

O Kastelu i događajima koji su se odvijali u okviru zidina ove tvrđave postoji niz legendi, među kojima je najčuvenije priča o djevojci Safikadi, koja se prema predanju ubila zbog neostvarene ljubavi.

Izvor: Mondo/Vedran Sevcuk

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-kastel-uskoro-otvara-vrata-posjetiocima-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])