Banjaluka: Brža izgradnja uz podršku građana

Objavljeno: 6. 4. 2016 u 07:26h

“Za finansiranje projekata koje predlože savjeti mjesnih zajednica planirano je 200.000 KM a prednost pri raspodjeli tog novca imaće one ideje za čiju realizaciju su građani spremni da osiguraju dio sredstva.”

Izjavio je to gradonačelnik Slobodan Gavranović i dodao da je u toku priprema pravilnika koji će odrediti uslove za raspodjelu novca iz gradske kase.

Novac za projekte mjesnih zajednica raspoređen je na dvije budžetske stavke. Za finansiranje aktivnosti po odlukama Savjeta mjesnih zajednica planirano je 100.000 KM. Isto toliko novca je predviđeno i za podršku projekata uređenja prostora uz vlastito učešće mjesnih zajednica.

“Za sada je urađen samo prijedlog tog dokumenta.  Nadam se da će konačna verzija pravilnika biti uskoro gotova kako bismo u što kraćem roku mogli početi sa raspodjelom novca za te namjene”, rekao je Gavranović ali nije mogao precizirati kada bi to moglo biti.

Dodao je da još nije poznato  koliki će biti maksimum novca koji bi mogao biti dodijeljen po projektu ali je naglasio da ovaj novac “neće moći dobiti bilo ko, za bilo šta”.

“Savjeti mjesnih zajednica će predlagati projekte koje žele realizovati. Pored toga što će prioritet imati oni u kojima su mještani spremni da obezbijede dio novca na mjesnom nivou za rješavanje nekog problema važan faktor u vezi sa raspodjelom novca će imati i dokumentacija. To je pogotovo važno ako je u pitanju rješavanje problema iz oblasti komunalne infrastrukture jer spremna projektna i ostala tehnička dokumentacija te riješeni imovinsko-pravni odnosi će omogućiti brzu realizaciju projekta”, kazao je Gavranović.

Predsjednik Savjeta MZ Nebojša Tojagić je rekao da još uvijek čekaju pravilnik da vide koje projekte uopšte mogu predložiti.

“I bez ovog novca grad kroz budžet ima projekte u kojima  je moguće asfaltiranje saobraćajnica ili izgradnje rasvjete uz učešće građana po principu grad 60 odsto a mještani 40 odsto novca.  Pokušali smo na taj način asfaltirati neke puteve. Problem su bili neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Uspjeli smo se dogovoriti sa vlasnicima da prepišu potrebni dio  zemlje kao vlasništvo grada pod uslovom da se put asfaltira. Problem je nastao kada je trebalo obezbijediti tih 40 odsto koje bi mještani trebalo da daju.  Nisu se mogli dogovoriti”, naveo je Tojagić.

Kuljani

Predsjednik Savjeta MZ Kuljani Bojan Kovačević tvrdi da bi mještani ove mjesne zajednice bili zainteresovani da obezbijede dio novca kako bi se riješili pojedini problemi koji im otežavaju život.

“Veliki broj ulica i dalje su makadamske i treba ih asfaltirati. Osim toga potrebna je sanacija školskog dvorišta te opremanje dječijeg igrališta”, kazao je Kovačević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-brza-izgradnja-uz-podrsku-gradana/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])