Mini-sajam numizmatike u Banjaluci: Skupljanje starog novca hobi i zarada

Objavljeno: 4. 4. 2016 u 10:36h

Mini-sajam numizmatike, koji je održan u Domu omladine u Banjaluci, okupio je veliki broj ljubitelja i pasioniranih sakupljača starog novca.

Cilj sajma je bilo druženje i promocija Društva numizmatičara RS, a posjetioci su se mogli učlaniti, dobiti procjenu svoje kolekcije, te kupiti, prodati ili razmijeniti stari novac.

“Od kada smo reorganizovali društvo, ovo je treći mini-sajam”, rekao je Zoran Knežević iz Društva numizmatičara.

Dodao je da planiraju u junu da organizuju sajam međunarodnog karaktera, na kojem će biti prisutni numizmatičari iz bivše Jugoslavije.

Numizmatičari su imali težak zadatak da odrede vrijednost pojedinih primjeraka novca na ovom mini-sajmu, jer ima više načina vrednovanja, ali su se složili da su novčanice kraljevina Srbije i Jugoslavije najvrednije.

“O vrijednostima je jako teško govoriti. Mnoge novčanice za vlasnika imaju sentimentalnu vrijednost i oni ih ne bi prodali ni za milione”, rekao je Knežević.

Dodao je da je, što se tiče ovih prostora, među najvrednijim novčanica od 50.000 dinara iz 1993. godine, ali pod uslovom da je nekorišćena.

“Čim se jednom presavije, ona odmah gubi na vrijednosti”, kaže Knežević.

Numizmatičari se često odlučuju da skupljaju isključivo jednu vrstu novca. Tako jedni preferiraju kovanice, drugi papirni novac, a ima i onih koji skupljaju oboje.

“Prijatelj mi je dao par komada, pa sam dobio želju da skupim cijelu kolekciju i tako je počelo moje bavljenje numizmatikom. Najviše skupljam kovanice iz Srbije od 1868. do danas”, rekao je jedan od učesnika Danilo Davidović.

Na sajmu je bilo i onih koji se ne bave sakupljanjem i izučavanjem starog novca, ali su došli da provjere vrijednost kovanica i novčanica koje posjeduju. Bilo je i posjetilaca koji su samo došli da vide izložene primjerke.

“Došao sam samo da vidim izložene novčanice i kovanice. Nisam se nikada bavio numizmatikom, ali mi je bilo zanimljivo da vidim neku od starih novčanica ili kovanica”, rekao je Srđan Đakić iz Banjaluke.

Numizmatika

Sa stanovišta istorije i arheologije numizmatika je definisana kao nauka o kovanom novcu i medaljama.

Vrlo je bliska istoriji i uz sebe tijesno vezuje ekonomiju, geografiju, metalurgiju, politiku, umjetnost i vojnu istoriju.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/mini-sajam-numizmatike-u-banjaluci-skupljanje-starog-novca-hobi-i-zarada/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])