Za most i kružni tok saobraćajnice na Bulevaru potrebno 19 miliona KM

Objavljeno: 1. 4. 2016 u 07:26h

Regulacioni plan za saobraćajno čvorište “Kastel”, koji predviđa izgradnju kružnog toka na Bulevaru, mosta ispod tvrđave Kastel, za čiju je realizaciju potrebno 19 miliona KM, dobio je jednoglasnu podršku odbornika na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je izjavio da je grad već počeo sa pripremom dokumentacije koja će biti potrebna za realizaciju tog plana.

“Suma od 19 miliona KM jeste velika, ali ne i nedostižna. Dio novca grad mora fazno da obezbijedi kroz budžet, a najveći dio kroz kreditno zaduženje. To trenutno grad nije u mogućnosti, ali to je jedan od prioriteta Banjaluke za koji sam siguran da će za nekoliko godina biti realizovan”, kazao je Gavranović.

Odbornici su dali zeleno svjetlo i za izradu zoning plana područja posebne namjene “Park šume Starčevica”.

Gradonačelnik Gavranović je objasnio da ovaj dokument predstavlja prvi korak ka razvoju potencijala ovog područja grada koje trenutno sadrži netaknuti šumski potencijal.

“Podnijeli smo zahtjev Vladi RS da pravo upravljanja nad ovim prostorom prenesu na grad. Kada se taj proces završi, onda možemo početi sa realizacijom projekata izgradnje izletišta, ugostiteljskih i drugih sadržaja. Pored toga, grad će morati izdvajati novac iz budžeta za održavanje i zaštitu ovih površina, a taj posao će najvjerovatnije raditi šumska gazdinstva”, kazao je Gavranović.

Napomenuo je da trenutno za to područje grad plaća oko 200.000 KM godišnje naknade “Šumama RS”, po osnovu ekonomske štete što ne mogu eksploatisati to područje zato što je grad to područje rezervisao kao park šume.

“Moja ideja je bila da ovim prostorom upravlja posebno javno preduzeće “Park šume”, ali o tome će razmišljati generacije koje dolaze”, naveo je Gavranović.

Odbornik SDS-a Đorđe Umićević je pohvalio plan modernizacije saobraćajnice kod tvrđave Kastel, ali nije optimističan da će radovi brzo početi.

“Od 1999. godine, kada je napravljen put od zgrade “Ekvatora”, cijelom dužinom rječice Crkvene, ništa nije urađeno. Projekat je odlično zamišljen, ali ako se uzme u obzir koliko je vremena trebalo da bude napravljen ovaj plan, ne vjerujem da će grad brzo početi sa realizacijom”, naveo je Umićević.

U nastavku zasjedanja odbornici su razmatrali izvještaje o radu institucija i ustanova za 2015. godinu i planova rada za ovu, između ostalih, i Centra za razvoj i unapređenje sela.

Gradonačelnik Gavranović je ponovio da se Centar za selo ne može baviti održavanjem i izgradnjom seoskih vodovoda, već da to treba povjeriti posebnom preduzeću.

Direktor Centra Milenko Šarić smatra da se problem funkcionisanja seoskih vodovoda može riješiti jedino jačanjem tehničke službe Centra, jer 750 kilometara seoskih vodovoda održava svega 12 zaposlenih.

Kadrovska pitanja

U nastavku zasjedanja od kadrovskih pitanja odbornici bi trebalo da razmatraju odluku o ponovnom objavljivanju konkursa za izbor direktora vrtića. Isto tako, planirano je i razrješenje sa dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Milenka Vučete i imenovanje njegovog nasljednika, a predložen je Dragomir Keserović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/za-most-i-kruzni-tok-saobracajnice-na-bulevaru-potrebno-19-miliona-km/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot