Spomenik palim borcima u Banjaluci još na čekanju

Objavljeno: 1. 4. 2016 u 08:27h

S obzirom na to da je do predstojećih izbora ostalo još nešto više od pola godine, treba očekivati da u skorijem periodu bude pokrenuta priča o izgradnji centralnog spomen-obilježja palim borcima Republike Srpske, a koja se već dvije decenije u javnosti pominje obično uoči predizbornih kampanja.

Kako smo već mnogo puta pisali u ranijim brojevima i godinama, do sljedećih izbora niko se neće sjetiti da spomene kako “izgradnja centralnog spomen-obilježja palim borcima otadžbinskog rata počinje ove godine”, što se dešava od 2008. godine naovamo. Zbog toga smo i odlučili da preduhitrimo stranačke prvake i funkcionere svih stranaka i udruženja i da ih na svojevrstan način podsjetimo na sva dosadašnja obećanja, izjave, rokove i “šuplje priče” koje vjerovatno namjeravaju da ponove i tokom kampanje 2016. godine.

Riješena papirologija

Inače, gradnja centralnog spomen-obilježja tokom svih prošlih izbora definitivno je počinjala baš te, izborne godine. Godinama je najveći problem i najteža prepreka težnjama da počne gradnja spomenika bio lokal od nekoliko metara kvadratnih, a koji se nalazio na parceli predviđenoj za gradnju, pa je poslije dugogodišnjih sudskih bitaka, “teritorija konačno oslobođena”.

Kada su gradske vlasti napokon završile svu papirologiju, ustanovljeno je da Vlada RS, ipak, nema petnaest miliona maraka koliko je predviđeno za gradnju spomenika. Zbog čega je uopšte planirana građevina od petnaest miliona maraka, na kojoj je tek naknadnim intervencijama boraca na jedvite jade uplaniran i pravoslavni krst, nije jasno vjerovatno ni samim “planerima”.

I sama lokacija, a tu se ne misli samo na prostor između „Tržnice” i Ferhadije, nego uopšte na Banjaluku, sporna je za mnoge iz boračkih organizacija širom Srpske.

Press je tokom prošlih lokalnih izbora anketirao kandidate za gradonačelnika Banjaluke koji su davali svoje mišljenje o spornoj lokaciji kod Ferhadije, kao i odgovore na pitanja da li bi mijenjali lokaciju i gdje bi oni gradili ovaj spomenik ako bi bili izabrani. Tako su potencijalne lokacije bile Trg Krajine (Nenad Stevandić) i prostor prekoputa Hrama Hrista Spasitelja na kojem se trenutno nalazi parking (Dragan Čavić).

Od svih kandidata, odgovore nismo dobili jedino od aktuelnog gradonačelnika Slobodana Gavranovića, ali bar se može reći da je tokom njegovog mandata završen višedecenijski posao u vezi s građevinskom dokumentacijom. Sve ovo dešava se u gradu u kojem postoji 20.000 nelegalno izgrađenih objekata, među kojima su i ogromne zgrade i poslovni prostori. U slučaju spomenika palim borcima iz cijele Republike Srpske, svaki papir je morao biti “pod špagu”, pa makar se čekalo i 20 godina.

Ipak, što se tiče grada njihov posao je završen rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa i projektne dokumentacije, a kada je sve to došlo na adresu Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, ustanovljeno je da je petnaest miliona ipak previše.

Manje para

Umjesto početka gradnje, saopšteno je da će spomenik  biti građen, ali tek kada bude utvrđeno kako da ga izgrade sa manje para. Bez obzira na to da li će biti revidiran postojeći projekat ili će ponovo biti raspisan konkurs, te rađen isti posao koji je urađen 2008. godine, ići će se na rješenje koje će manje koštati, stav je ministarstva.

Podsjetimo, gradnja spomen-obilježja palim borcima VRS obećana je mnogo prije “sveobuhvatne krize”, čak i prije vremena u kojem je na desetine miliona maraka trošeno na sportske priredbe, sportske klubove, fontane, šminku i narodna veselja. S druge strane, borci i njihovi predstavnici već godinama upozoravaju nadležne institucije na činjenicu da je spomenik palim borcima iz cijele RS nešto što ne smije da bude dio ničije predizborne kampanje, ali su bar do sada sve opomene bile uzaludne.

Sporni i cijena i projekat

Pošto je kao dio centralnog spomen-kompleksa palim borcima VRS bila predviđena i spomen-soba palim borcima iz Banjaluke, u banjalučkoj boračkoj organizaciji još početkom godine su najavili da će u saradnji sa gradom napraviti gradsko spomen-obilježje, ukoliko Vlada ne počne da gradi centralni spomenik. Iz banjalučke boračke organizacije još ranije su istakli da je sama cijena gradnje od petnaest miliona “naduvana” i da je spomen-obilježje moglo da bude izgrađeno sa manje sredstava.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/spomenik-palim-borcima-u-banjaluci-jos-na-cekanju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])