Banjaluka: Svi bi u Gimnaziju i Medicinsku školu

Objavljeno: 1. 4. 2016 u 07:50h

Maturante osnovnih škola najviše zanimaju Gimnazija i Medicinska škola. To se moglo čuti juče na Sajmu srednjih škola i zanimanja u Domu omladine, gdje su budući srednjoškolci imali priliku da se upoznaju sa zanimanjima koja nude u obrazovnim ustanovama.

Predstavljeno je 70 zanimanja iz 12 srednjih škola u gradu, a više od stotinu srednjoškolaca učestvovalo je u prezentaciji. Oni su pripremali koktele i hranu, šišali i frizirali, predstavili svoje projekte iz građevinarstva, elektrotehnike, mašinstva, poljoprivrede…

Iako je naglasak sajma bio na tehničkim i zanatskim strukama, osnovci ipak najviše žele da upišu Gimnaziju ili Medicinsku školu.

“Razlog što želim da upišem Gimnaziju je to što zahtjevniji fakulteti, sa kojima se lakše može zaposliti, traže više rada i znanja koje ova škola pruža. Od drugih zanimanja volio bih da se bavim informatikom ili da upišem vojnu školu”, rekao je učenik devetog razreda OŠ “Miloš Crnjanski” Igor Duka.

Nekoliko učenica osnovnih škola priželjkuje da se upiše u Medicinsku školu.

“Čula sam da su u Evropskoj uniji, posebno u Njemačkoj i Švajcarskoj, mnogo traženi i dobro plaćeni medicinari, a da bih sebi obezbijedila što lakše zaposlenje i bolju egzistenciju, pokušaću da upišem Medicinsku školu i fakultet”, kazala je učenica koja se predstavila kao Ivana.

Ove godine naglasak je bio na tehničkim i zanatskim strukama za kojima, kako kažu organizatori iz Omladinskog komunikativnog centra (OKC), postoji velika potražnja.

“Cilj sajma je veća popularizacija stručnih zanimanja, da se više interesovanja usmjeri na škole poput Tehničke, Tehnološke, Ugostiteljske i Poljoprivredne”, rekao je predstavnik OKC-a Ante Jurić Marijanović.

Sajam je dobio podršku Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja svojim projektima pokušava da smanji jaz između ponude zanimanja u srednjim školama i potreba koje ima privreda.

“Smatramo da je ovaj sajam vrlo koristan, jer se osnovci na taj način na vrijeme upoznaju sa izborom zanimanja, lakše odlučuju za buduću struku i brže nalaze posao”, rekla je predstavnica agencije Marica Berić.

Učenik Darko Vučeta predstavio je zanimanja Građevinske škole. On se školuje za arhitektonskog tehničara.

“U školi radimo na različitim samostalnim projektima, čime stičemo izuzetnu praktičnu obuku tokom školovanja. Naša škola nam omogućava dobru podlogu za upis na fakultet, ali i zaposlenje sa završenom srednjom školom”, kazao je Vučeta.

Deficitarna zanimanja

Grad je kao deficitarna zanimanja za učenike srednjih škola u ovoj školskoj godini prepoznao tesare, zidare i obućare. Stipendija koju grad dodjeljuje uspješnim učenicima srednjih škola iznosi 80 KM, dok je za učenike deficitarnih zanimanja taj iznos 160 KM mjesečno.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-svi-bi-u-gimnaziju-i-medicinsku-skolu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])