Banjaluka: Protivpožarni aparati čak pokradeni u nekim stubištima

Objavljeno: 30. 3. 2016 u 08:40h

Mnoge stambene zgrade, posebno one starije, i dalje nemaju protivpožarne aparate i hidrantske mreže ili su neispravni, pokazale su kontrole u ovoj godini, a u nekim stubištima aparati su čak pokradeni.

Prema podacima Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, u ovoj godini je izvršen pregled u 117 subjekata različite kategorije i namjene, dok je izvršen nadzor nad 63 stambena objekta.

Uočene nepravilnosti ogledaju se u nedostatku, neispravnosti, nedovoljnom broju i neredovnom ispitivanju aparata za gašenje početnih požara, neispravnim i devestiranim unutrašnjim hidrantskim mrežama, nedostatku crijeva, mlaznica kao i otežanom prilazu objektima zbog parkiranih vozila, zasađenih drvoreda i neplanski izgrađenih objekata.

Prema riječima mještana, najveći problemi su nefunkcionisanje zajednice etažnih vlasnika, te što su u mnogim stubištima aparati za gašenje požara pokradeni. Rade Trivić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Borik I, kaže kako su stanari i zajednica etažnih vlasnika dužni voditi brigu o instalacijama i protivpožarnim aparatima.

“U mojoj zgradi nedavno smo zamijenili protivpožarne aparate te smo dva postavili u prizemlju zgrade”, kazao je Trivić i dodao da je u ovoj mjesnoj zajednici šaroliko stanje jer neke ZEV nisu formirane ili nemaju dovoljno sredstava kako bi riješile to važno pitanje.

Inspektori Republičke inspekcije za zaštitu od požara u ovoj godini na području grada izvršili su 47 kontrola, u devet slučajeva utvrdili su nepravilnosti, te izdali devet rješenja u kojima su naložili preuzimanje korektivnih mjera u cilju otklanjanja nepravilnosti.

“U poređenju s prethodnim godinama, situacija je zadovoljavajuća u vrtićima, školama, zdravstvenim ustanovama i drugim javnim objektima u kojima boravi veliki broj ljudi”, kazao je Radenko Popović, glavni republički inspektor za zaštitu od požara.

Potvrdio je kako je i dalje izražen problem sprovođenja mjera zaštite od požara kod stambenih objekata gdje nisu formirane zajednice etažnih vlasnika u skladu sa Zakonom o održavanju zgrada.

On ističe i kako poseban problem predstavljaju stari i devastirani individualni objekti u kojima stanuju iznemogla i bolesna lica, a gdje usljed nepažnje, neispravnih i improvizovanih dimovoda, te stanja elektroinstalacija požari mogu da završe i smrtnim ishodom.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-protivpozarni-aparati-cak-pokradeni-u-nekim-stubistima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot