Banjaluka: Ljubitelji prirode dobijaju park šumu Starčevica

Objavljeno: 25. 3. 2016 u 08:28h

Područje park šume Starčevica prepoznato je i vrednovano još urbanističkim planom iz 1975. godine, kao i regulacionim planom iz 1989. godine, ali tek ove godine počinje realizacija programa njene zaštite i razvoja.

Pred odbornicima Skupštine grada na sljedećoj sjednici,  31. marta, naći će se i prijedlozi odluke o izradi “zoning plana” i odluke o uticaju na životnu sredinu u park šumi Starčevica.

Park šuma bi obuhvatala 1.223 hektara na širem gradskom području, u mjesnim zajednicama Ada, Debeljaci, Jagare, Starčevica, Obilićevo, Srpske toplice i Karanovac i bila bi uređena kao mjesto za odmor i rekreaciju. To je područje Ponira, poznatih izletišta Trešnjik i Banj brdo, te brdskih dijelova do vodozahvata u Novoseliji.

“Planom je predviđen razvoj turističkih sadržaja poput izletišta, pješačkih staza, piknik mjesta, planinarskih i lovačkih domova i ugostiteljskih objekata koji ne smiju ugroziti prirodni ambijent”, rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su i da navedeni prostor predstavlja područje od posebne vrijednosti jer pored prirodnog nasljeđa sadrži i zaštićeni spomenik kulture na Banj brdu. Upravo će kroz procjenu uticaja na životnu sredinu posebna pažnja biti posvećena njihovoj zaštiti.

Lokalnim ekološkim akcionim planom grad je predvidio rok završetka ovih aktivnosti za 2018. godinu. Novac potreban za realizaciju bio bi obezbijeđen iz budžeta grada, ali njegov iznos u Gradskoj upravi nisu mogli precizirati.

U Centru za zaštitu životne sredine kažu da su zainteresovani da se aktivno uključe u proces izrade ovog plana, o čemu su obavijestili i nadležne u gradu.

“Ovaj prostor je od izuzetne vrijednosti u ekološkom i turističkom pogledu, kao i zbog vrijednosti same šume, za koju je potrebno utvrditi mjere zaštite. Smatramo ispravnom odluku da se radi strateška procjena uticaja na životnu sredinu, te ćemo u zavisnosti od kvaliteta izvještaja odlučiti na koji način ćemo se prema njemu postaviti”, rekla je asistent u ovom centru Jelena Brkić.

Zaštita

Spomenik palim Krajišnicima u Drugom svjetskom ratu na Banj brdu, koji se nalazi u užoj memorijalnoj zoni park šume Starčevica, prema odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz 2013. godine, proglašen je prirodno-spomeničkim kompleksom posebne istorijske i ambijentalne vrijednosti.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-ljubitelji-prirode-dobijaju-park-sumu-starcevica/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])