Banjaluka: Krajiška ljepotica kao tekuća deponija

Objavljeno: 23. 3. 2016 u 08:49h

Manjak kolektora i nebriga građana za očuvanje životne sredine, dovele su do velikog stepena zagađenosti otpadom i fekalijama rijeke Vrbas. To je naročito izraženo u donjem toku od Trapista ka Zalužanima i dalje prema ušću.

To tvrde ekolozi, prirodnjaci, ribolovci i ronioci koji najbolje poznaju krajišku ljepoticu. Povodom obilježavanja 22. marta, Svjetskog dana voda članovi Ronilačkog kluba “Buk” u saradnji sa studentima Univerziteta za poslovne studije UPS, gradskim sportsko-ribolovnim društvom, preduzećem “Vodovod” i Dajak klubom “Banjaluka”, čistiće danas od 11 do  14 časova korito Vrbasa na potezu od Gradskog do Zelenog mosta.

“Plan je da naša ronilačka ekipa sa čamcem izvadi krupni otpad iz rijeke, a da studenti očiste lijevu i desnu obalu Vrbasa”, rekao je predsjednik RK “Buk” Borislav Trninić.

Dodao je da je najzagađeniji donji tok rijeke i to na području Trapista i Lazareva i da bi gradske vlasti trebalo da obrate više pažnje baš na taj dio Vrbasa.

Predsjednik Centra za životnu sredinu Nataša Crnković, smatra da je uzaludno čistiti korito rijeke ukoliko se svijest građana ne promijeni i ne počnu voditi brigu o tome gdje i kako odlažu otpad.

“Nažalost, veliki broj ljudi živi uz obale Vrbasa i smeće baca u rijeku. To je dovelo do negativnih pojava a najizraženiji je ugrožavanje pojedinih vrsta ribe. Mladica je jedna od tih vrsta pa je trenutno na snazi trogodišnja zabrana lova ove plemenite vrste ribe koja može da obitava samo u čistim vodama. I druge riblje i životinjske vrste su ugrožene zbog ljudske bahatosti”, rekla je Crnkovićeva.

Ona je istakla da hitno treba povećati broj kolektora.

“Da bi očuvali Vrbas kao prirodno blago potrebno je izgraditi više prečistača za otpadne vode”, kazala je Crnkovićeva.

Ribolovci ističu da je u donjem toku Vrbasa, na dijelu u Lazarevu, gotovo nemoguć ribolov zbog fekalnog otpada.

“Velike količine plastičnih vrećica, toalet papira i drugog otpada stižu u rijeku iz kolektora. Gotovo svakodnevne oscilacije u nivou Vrbasa, ostavljaju kese i otpad na granama, a pogubne su i za riblji fond”, rekao je ribočuvar Marinko Popović.

Tender

Gradska uprava raspisala je tender za izbor izvođača radova koji bi u toku godine locirao i čistio krupni otpad iz rijeke Vrbas na potezu od Karanovca  do Zalužana.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-krajiska-ljepotica-kao-tekuca-deponija/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])