Rode posjećuju samo Banjaluku

Objavljeno: 17. 3. 2016 u 14:48h

Demografska slika u Srpskoj je iz godine u godinu lošija, a sudeći prema podacima iz matičnih knjiga u gradovima, rode posjećuju samo Banjaluku.

Negativan prirodni priraštaj bilježe u Prijedoru, Bijeljini, Doboju, Trebinju i Zvorniku, dok je jedino u Banjaluci broj rođenih veći od broja umrlih.

“Prema zapažanjima matičara, lani je u Banjaluci rođeno 3.266 beba, što je za 80 više nego što je bilo godinu ranije”, pojasnili su u Odjeljenju za opštu upravu Banjaluke.

U Prijedoru su tokom prošle godine rođene 733 bebe, a umrle su 544 osobe više.

“Upoređujući podatke broja rođenih u 2015. godini sa podacima za godinu ranije, uočavamo da je rođeno 67 beba manje”, rekli su u Upravi grada Prijedora.

Naglašavaju da je u proteklih pet godina najviše beba rođeno u 2012. godini, njih 864, a najmanje lani.

Broj umrlih u odnosu na broj rođenih veći je i u Bijeljini i Doboju. Iako je lani u Trebinju rođeno 257 beba, što je za 13 više nego godinu ranije, veći je i broj umrlih.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece RS Jovan Radovanović ističe da je pitanje nataliteta zapravo nacionalno pitanje broj jedan.

“Mi se već godinama borimo da svako dijete dobije dječiji dodatak, da se stimulišu majke koje imaju troje i više djece, da im se odredi nacionalna penzija, zatim da se riješi stambeno zbrinjavanje porodica”, rekao je Radovanović, dodajući da se o natalitetu priča samo pred izbore.

Ističe da se Udruženje izborilo da, pored besplatnih vrtića za djecu iz višečlanih porodica u Banjaluci, pravo na besplatan vrtić dobiju i mališani u još nekoliko opština.

U Gradskoj upravi Trebinje kažu da dodjelom jednokratnih novčanih pomoći žele da pomognu porodicama.

“Gradska uprava dodjeljuje naknadu od 500 KM za svako novorođenče čiji roditelj ima prebivalište na teritoriji grada”, rekli su u Gradskoj upravi u Trebinju.

U prošloj godini za naknade za novorođenčad iz budžeta grada Zvornika izdvojeno je 83.000 maraka.

“Za prvorođeno i drugorođeno dijete gdje je majka nezaposlena isplaćeno je po 200, a za trećerođeno i četvrtorođeno po 500 maraka”, rekli su u Gradskoj upravi.

Najviše novca za novorođenčad isplaćuju manje opštine u RS. U Han Pijesku lani je rođeno svega 26 beba, a za svaku od njih opština je obezbijedila određen iznos.

“Naknada za prvo dijete iznosi 500, za drugo 700, za treće 1.000, a za četvrto 1.500 KM, koliko dobija i svako naredno dijete u porodici”, rekla je samostalni stručni saradnik za socijalnu i dječiju zaštitu Mila Gojković.

Prema podacima iz informacije o učešću lokalnih zajednica RS u sprovođenju mjera populacione politike Ministarstva porodice, omladine i sporta, stimulativnim mjerama za povećanje nataliteta bore se u još 15 opština Srpske, a najviše novca isplaćuje opština Foča.

“U toku 2015. godine u Foči je rođeno 148 beba, a za svaku rođenu bebu opština isplaćuje po 1.000 KM. Od 2013. godine izdvajamo 20.000 maraka godišnje za podršku procedurama vantjelesne oplodnje”, rekli su u opštini Foča i dodali da su lani na području ove lokalne zajednice umrla 244 lica.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta ističu da se u skladu sa Zakonom o dječijoj zaštiti za svako rođeno dijete na ime naknade za opremu novorođenčeta isplaćuje 250 KM, a to je novac koji nema direktne veze sa budžetima opština, već se isplaćuje preko Javnog fonda za dječiju zaštitu RS.

Fond treće i četvrto dijete

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS u saradnji sa Javnim fondom za dječiju zaštitu RS od 2006. godine realizuje projekat “Fond treće i četvrto dijete”.

Ovim projektom, kao jednom od mjera pronatalitetne populacione politike, isplaćuje se jednokratna novčana naknada svim majkama koje rode treće, odnosno četvrto dijete. Riječ je o iznosu od 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete. U periodu od 2006. do 2015. godine Vlada Srpske je za ovaj projekat izdvojila 8,76 miliona KM.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/rode-posjecuju-samo-banjaluku/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot