Grad Banjaluka ulaže u razvoj 30 miliona KM

Objavljeno: 4. 3. 2016 u 08:27h

Skupština grada usvojila je na jučerašnjem zasjedanju Plan kapitalnih investicija, koji predviđa da se do 2017. godine u Banjaluku uloži 117 miliona KM kroz 53 projekta.

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić rekla je da bi grad iz budžeta za tu namjenu trebalo da izdvoji 30 miliona KM, a od kredita da obezbijedi 9,9 miliona KM. Prošle godine uloženo je 8,7 miliona tako da bi ostatak od 68,4 miliona KM trebalo da bude obezbijeđen iz drugih izvora.

“Rasprava o ovoj tački je pokazala da niko nije mislio da su ovi projekti loši ili nepotrebni za razvoj grada, već je bilo rezerve prema obezbjeđivanju potrebnih sredstava. Plan je ambiciozan ali izvodljiv”, rekla je Brkićeva.

Smatra da će grad uspjeti finansirati ove projekte s obzirom na to da je u 2015. godini stabilizovan budžet.

“Ovim planom nisu obuhvaćeni projekti koji će biti finansirani privatnim kapitalom, kao što je izgradnja stanova ili jednog luksuznijeg hotela u gradu, a već imamo takvih najava”, istakla je Brkićeva.

Ova tačka je izazvala burne reakcije odbornika opozicije, a glavna zamjerka je bila da je plan nerealan. Odbornik SDS-a Mladen Kajkut smatra da ovaj plan predstavlja spisak lijepih želja koje se neće moći sprovesti.

“Više od pola planiranog novca planiraju obezbijediti iz takozvanih ostalih izvora, a niko ne objašnjava koji su to izvori”, kazao je Petković.

Šef Kluba odbornika PDP-NDP Zoran Talić je rekao da ovaj klub nije podržao plan, jer je drugačije trebalo definisati prioritetne projekte.

Na ovom zasjedanju odbornici su, između ostalog, podržali izmjene Pravilnika o dodjeli subvencija za zapošljavanje, odluku o utvrđivanju osnovice za obračun rente, prihvatili ostavku odbornika PDP-a Aleksandra Zolaka i verifikovala mandat odborniku Jovi Savanoviću.

Na Aktuelnom času odbornička grupa “Ujedinjene Srpske” obavijestila je prisutne da je podnijela inicijativu gradonačelniku i Skupštini grada za rješavanje problema oko 350 stanovnika koji žive u barakama u naselju Lazarevo.

“Prilikom otkupa montažnih objekata mislili su da će otkupiti i zemlju koja je uz sami objekat, a koja služi za nužnu komunikaciju oko same barake. Taj dio parcele se nalazi u dvorištima sadašnjih vlasnika baraka, a tražimo da se donesu potrebne odluke kako bi vlasnici mogli otkupiti te dijelove parcela”, rekao je odbornik Milenko Jaćimović.

Brkićeva je rekla da inicijativu neće moći rješavati niti gradonačelnik ni Gradska uprava.

“Prema sadašnjem zakonu, pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine dozvoljeno je samo na zemljištu koje je ispod samog objekta”, navela je Brkićeva i dodala da se to pitanje može riješiti samo izmjenom zakona.

Kastel

Skupština grada donijela je odluku kojom se Kulturnom centru Banski dvor daju na upravljanje renovirani dijelovi tvrđave Kastel.

“Ova odluka ne predviđa veliko zapošljavanje radnika. Ugovorom ćemo definisati koje će obaveze imati Banski dvor i procijeniti koji kadrovi će biti potrebni”, rekla je Jasna Brkić i dodala da je za renoviranje svih devet cjelina tvrđave Kastel potrebno oko 40 miliona KM, a da je grad uložio više od milion KM u pripremu dokumentacije, a iz sredstava EU 3,5 miliona evra.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/grad-banjaluka-ulaze-u-razvoj-30-miliona-km/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])