Priznanja polaznicima “Pokreni svoj posao”: Nagrade za sušaru, 3D štampač i gajbice

Objavljeno: 25. 2. 2016 u 14:14h

Polaznicima programa “Pokreni svoj posao” uručene su diplome, a najboljim od njih i novčane nagrade po završetku obuke za pokretanje vlastitog posla koju već treću godinu organizuje Gradska razvojna agencija!

Najuspješnijim polaznicima diplome je uručio gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, koji ih je pozvao da učestvuju i u ostalim akcijama i planovima za pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju, a koje organizuje grad, te da kandiduju svoje, očigledno uspješne projekte.

Uspješna obuka

“Obuku je završilo 15 ljudi koji se bave različitim poslovima. Ovo je jedna od mjera kojom grad želi da podrži razvoj preduzetništva i privrede. U gradskom budžetu postoje sredstva koja ćemo ove godine plasirati kao podsticaje za razvoj poljoprivrede, zatim za poboljšanje kvaliteta zemljišta, te za podršku projektima zapošljavanja i samozapošljavanja. Polaznicima obuke smo dali informacije o navedenim sredstvima i pozivam i njih da se uključe i kandiduju svoje projekte”, istakao je gradonačelnik Gavranović.

Stručne službe Gradske razvojne agencije proglasile su tri najbolja rada, koja su i novčano nagrađena. Najbolji biznis-plan uradio je Boban Kosić, koji se bavi voćarstvom i koji je nagrađen sa 700 maraka. Drugo mjesto zauzeli su Stefan Karanović i Dean Katić, koji imaju ideju da pokrenu proizvodnju mašine za trodimenzionalno štampanje i koji su osvojili 500 maraka, dok je na trećem mjestu ideja Vanje Petković o proizvodnji gajbica za skladištenje voća i povrća, a koja je nagrađena sa 300 maraka.

Najuspješniji polaznik Boban Kosić rekao je da je zahvalan na besplatnoj obuci, a da će nagradu uložiti u daljnji razvoj posla.

“Bavim se proizvodnjom voća i odlučio sam da nabavim sušaru za voće. U početku nisam bio siguran u tu investiciju. Međutim, uradio sam biznis-plan i na kraju se to pokazalo kao isplativo. Zahvaljujem Gradskoj razvojnoj agenciji što nam je izašla u susret i obezbijedila besplatnu obuku, a ja ću svoju nagradu uložiti u daljnji razvoj svog posla”, kaže Boban Kosić.

Tri seminara

Gradska razvojna agencija realizovala je ovaj besplatan projekat s ciljem da mladima i svima koji žele da se bave sopstvenim biznisom pomogne da izrade biznis-plan. U okviru projekta, koji je trajao od kraja novembra do polovine januara, organizovana su tri seminara o razvoju preduzetničkih vještina i tržišta, računovodstvu i finansijskom upravljanju. Tokom seminara polaznicima je omogućena stručna pomoć da bi sagledali da li je njihova poslovna ideja isplativa, zatim u istraživanju tržišta i razmatranju svojih mogućnosti, snaga, slabosti i šansi.

U BiH je program “Pokreni svoj posao” namijenjen fizičkim licima, nezaposlenim osobama, koje imaju poslovnu ideju i žele da pokrenu vlastiti biznis, a mogu aplicirati muškarci potencijalni preduzetnici, u dobu od 18 do 35 godina, te žene, potencijalne preduzetnice, bez obzira na dob. Grupe za obuku broje od 15 do 20 polaznika koji na kraju obuke dobijaju sertifikat.

Trenutno se program sprovodi u devet područja odnosno 13 gradova: Banjaluka, Bihać, Bileća, Čapljina, Doboj-Jug, Kakanj, Pale, Srebrenica, Tuzla, Zavidovići, Zenica i Žepče.

Podrška zapošljavanju

Grad svake godine izdvaja sredstva iz budžeta kojima subvencioniše samozapošljavanje i zapošljavanje. Prošlogodišnjom odlukom o dodjeli subvencija odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 845.508 maraka, od čega za novo zapošljavanje 589.327, a za samozapošljavanje 256.181 marka. Kada je riječ o subvencijama za samozapošljavanje – one su namijenjene nezaposlenim licima koja su najmanje mjesec dana bila prijavljena na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Banjaluka. Subvencije se dodjeljuju za započinjanje sopstvenog biznisa, uz uslov da djelatnost nastave obavljati najmanje 24 mjeseca od dana registracije, a prema utvrđenim kriterijumima.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/priznanja-polaznicima-pokreni-svoj-posao-nagrade-za-susaru-3d-stampac-i-gajbice/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot