Banjaluka: Za ljepše djetinjstvo 700.000 KM

Objavljeno: 24. 2. 2016 u 08:26h

Za brigu o najmlađoj populaciji i pronatalitetnu politiku Gradska uprava godišnje izdvaja više od 700.000 KM. Ovaj novac namijenjen je za sufinansiranje troškova boravka mališana u vrtićima, podršku porodicama sa četvoro i više djece, procedure vještačke oplodnje, stipendije i druge aktivnosti.

“Kada je u pitanju briga o djeci, najviše novca grad izdvaja za subvencionisanje smještaja djece u vrtićima, na godišnjem nivou 410.000 KM. Na drugom mjestu po finansiranju je stipendiranje školovanja mališana iz porodica sa četvoro i više djece, za šta je u školskoj 2015/16. godini planirano 269.400 KM”, kažu u Gradskoj upravi.

Osim toga, grad izdvaja novac za nabavku udžbenika za učenike iz porodica sa četvoro i više djece, kao i za podršku programskih aktivnosti Udruženja porodica sa četvoro i više djece.

“Za potrebe sufinansiranja jedne procedure vještačke oplodnje grad je za ovu godinu izdvojio 30.000 KM”, ističu u Gradskoj upravi.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece Jovan Radovanović ističe da su zadovoljni saradnjom sa gradom, kao i sredstvima koje izdvaja za njihove potrebe, ali da uvijek postoji prostora za više.

“Svakako smatramo da je uvijek potrebno izdvajati i više novca, pogotovo u situaciji u kojoj nam je svako dijete dragocjeno i biće, vjerujte, sve dragocjenije. Moraćemo se boriti protiv “bijele kuge”, jer možda ćemo sutra imati novca, ali nećemo imati kome da ga damo – naglašava Radovanović.

Veliki problem višečlanih porodica predstavlja nezaposlenost roditelja, što je jedan od glavnih pravaca u kojem udruženje planira ubuduće da djeluje.

“Imamo više od 600 porodica u gradskom udruženju, a više od 70 odsto roditelja u tim porodicama je nezaposleno i nema nikakva primanja. Razgovarali smo sa gradonačelnikom o mogućnosti subvencionisanja zapošljavanja takvih porodica, te u budućnosti očekujemo podršku u tom pravcu”, kaže Radovanović.

Pogodnosti

Posebne pogodnosti grad obezbjeđuje za višečlane porodice. Ako iz jedne porodice četvoro djece ide u vrtić, za prvo dijete roditelj plaća 60 odsto ukupne cijene, za drugo 40 odsto, za treće i četvrto boravak u vrtiću je besplatan.

“To znači da roditelji četvoro djece plaćaju boravak jednog djeteta, a troje djece boravi o trošku grada”, kažu u Gradskoj upravi.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-za-ljepse-djetinjstvo-700-000-km/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])