Banjaluka: Svjetlo stiže u sedam naselja

Objavljeno: 19. 2. 2016 u 08:25h

Za izgradnju javne rasvjete, koju će u ovoj godini dobiti dijelovi naselja Lauš, Rakovačke bare, Zalužani, Ada, Vrbanja, Lazarevo i Petrićevac, predviđeno je 50.000 KM, dok će za njenu rekonstrukciju biti izdvojeno 40.000 KM.

“Novu rasvjete tokom ove godine trebalo bi, između ostalog, da dobiju mještani u ograncima ulica Vida Nježića, Ljevčanske, Blagoja Parovića, Bulevara Milutina Milanovića, Kosovske i Karađorđeve, te Martinovac od broja 76 do 82, ulica Joakima Vujića”, kazali su u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Pojasnili su da rekonstrukcija ulične rasvjete podrazumijeva polaganje podzemnih i nadzemnih kablova, popravku i izgradnju betonskih temelja, montažu stubova i ugradnju mjernih ormara.

“Ti radovi u ovoj godini biće izvedeni u dijelu ulice Vojvode Stepe Stepanovića (od Cara Lazara do Bulevara Desanke Maksimović), te u ulici Đure Đakovića”, pojašnjavaju u odjeljenju.

Stanovnici Karađorđeve i Kosovske ulice su zadovoljni što će dobiti rasvjetu.

“U nekim dijelovima ulice već ima rasvjeta i drago mi je što će i naš dio biti osvijetljen”, rekla je mještanka Kosovske ulice, koja se predstavila kao Jelena.

Javna rasvjeta u prošloj godini izgrađena je u Lovćenskoj ulici, Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, a osvijetljena su i dječija igrališta u ulicama Gavrila Principa i Tarasa Ševčenka.

“Za ove radove izdvojeno je oko 30.000 KM”, rekli su u odjeljenju.

Dodali su da je rekonstrukcija obavljena u ulicama Rastka Petrovića, Marka Cara i Braće Podgornik kod Autobuske stanice, za šta je obezbijeđeno 32.560 KM.

U širem dijelu grada se u najvećoj mjeri primjenjuje nadzemno rješenje javne rasvjete, s armirano-betonskim stubovima te odgovarajućim lirama i svjetiljkama. Trenutno se na području grada nalazi oko 16.000 svjetiljki i oko 370 mjernih ormara. U Gradskoj upravi kažu da razmišljaju o zamjeni postojeće rasvjete LED rasvjetom, kojom se ostvaruju znatne uštede.

“U toku je snimanje katastra postojeće rasvjete, poslije čega će se tražiti model za zamjenu postojeće rasvjete LED rasvjetom”, kažu u odjeljenju.

Rekonstrukcija

“Sanacija i dogradnja rasvjete podrazumijeva zamjenu dotrajalih stubova i svjetiljki, mjernih ormara, dogradnju manjeg broja rasvjetnih mjesta na postojeću rasvjetu. Programom zajedničke komunalne potrošnje za ovu godinu, za utrošak električne energije, redovno i investiciono održavanje javne rasvjete planirano je 1,84 miliona KM”, rekli su u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-svjetlo-stize-u-sedam-naselja/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])