Gradska uprava prati cijenu goriva: Aneks ugovora zaštitio putnike

Objavljeno: 13. 2. 2016 u 09:14h

Iako su cijene pojedinačnih karata nedavno snižene, građani su bili nezadovoljni jer su cijene mjesečnih karata ostale nepromijenjene. Ali kako je Pressu rekao šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović, samo su cijene pojedinačnih karata zasnovane na ekonomskom načinu formiranja cijena, koji je u direktnoj vezi sa pomjeranjem cijene goriva. U Gradskoj upravi su zbog toga odlučili da se svaki mjesec do 10. prati cijena goriva.

Mjesečne jeftine

Ugovori sa prevoznicima su potpisani krajem 2013, a nedavno im je dodat i aneks, koji je obavezao prevoznike da izvrše zamjenu određenog broja autobusa iz osnovnog ugovora, jer su tu tačno definisani autobusi kojima prevoznici mogu vršiti javni prevoz.

“Kroz aneks je određeno da mora biti zamijenjen određen broj autobusa i podmlađen vozni park, tako da trenutnu imamo situaciju da je prosječna starost autobusa manja nego 2013. godine, kada je potpisan osnovni ugovor. Takođe, aneksom je definisano da se svaki mjesec do 10. prati cijena goriva te da ukoliko dođe do korekcije cijene goriva za minimalno 15 odsto, u roku od tri dana mora biti održan sastanak na kojem će se razmatrati promjena parametara koji utiču na formiranje cijene karata, te eventualna korekcija cijena”, rekao je Davidović.

Građani su bili uvjereni da će i cijena mjesečnih ići dolje, ali kako je rekao gradonačelnik Slobodan Gavranović mjesečne karte su već jeftine i njihova cijena nije ekonomska. On je novinarima kazao da je to ipak odluka prevoznika, odnosno njihovo pravo je da smanjuju ili povećavaju cijenu mjesečne karte. Zašto nije došlo do pojeftinjenja i mjesečnih karata pojasnio je Slavko Davidović.

“Evo, na primjer, penzionerska karta. Ona košta 13 KM. Ukoliko pretpostavimo da penzioner samo jednom u toku dana ode do grada, znači da obavi dvije vožnje i, u prosjeku 30 dana, to je 60 vožnji. Ako podijelimo 13 KM na 60 vožnji dobijemo prosječnu cijenu pojedinačne karte od 0,22 KM. Znači da jedna vožnja penzionere košta 0,22 marke”, pojasnio je Davidović.

Sve po zakonu

Na pitanje zašto u ugovor nije uvršćena svojevrsna formula na osnovu koje je (uzimajući u obzir sve parametre, od cijene goriva do ostalih troškova prevoznika) nekada bila određivana cijena karte, Davidović pominje Zakon o komunalnoj djelatnosti RS. U ugovor nije mogla biti stavljena ta formula jer je zakon koji je stupio na snagu u decembru 2011. godine definisao javni prevoz lica u gradskom i prigradskom prevozu kao komunalne djelatnosti od posebnog javnog interesa, zajedno sa proizvodnjom i isporukom vode, proizvodnjom i isporukom toplotne energije i drugo, te je definisao i način korekcije cijena.

Davidović je napomenuo i da je Banjaluka jedina lokalna zajednica u RS i BiH koja je snizila cijene karata u javnom prevozu.

Ipak, nije poznato zašto u ugovoru nije ranije stavljen pomenuti aneks, koji se odnosi na formiranje cijene karata, kao ni da li će, kako su pojedini odbornici predlagali, grad definisati ekonomsku cijenu po kilometru, niti da li će formirati posebno preduzeće koje će se baviti prodajom svih karata, o čemu su govorili i prevoznici.

Ugovor nije “božje slovo”

Pojedini odbornici su tvrdili da ovaj ugovor i nije „jedan od najboljih” koji je Gradska uprava potpisala. Milenko Jaćimović, gradski odbornik i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, kaže za Press da nijedan ugovor nije „božje slovo” i da se može mijenjati.

“Ako se utvrdi da je došlo do propusta prilikom potpisivanja ugovora, mora doći do promjena. Na prijedlog gradonačelnika mogu se mijenjati i usklađivati određeni akti. Takođe, klubovi odbornika i predstavnici Skupštine grada mogu tražiti od gradonačelnika da se to pokrene. Bilo koja odluka  za koju se pokaže da je štetna po grad, Gradsku upravu i građane mora biti predmet preispitivanja i revizije”, rekao je Jaćimović.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gradska-uprava-prati-cijenu-goriva-aneks-ugovora-zastitio-putnike/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])