Banjaluka: Telefon spasa zvonio 1.120 puta

Objavljeno: 13. 2. 2016 u 13:38h

“Plavi telefon” uskoro slavi treći rođendan, a od osnivanja broj 080 05 03 05 okrenut je ukupno 1.120 puta, što pokazuje da u ovaj projekat veliko povjerenje imaju djeca, kojima je “Plavi telefon” i posvećen.

U 241 slučaju poziv je imao savjetodavni karakter, što je i bila namjera prilikom osnivanja ovog broja, koji je otvoren 18. februara 2013.

“Linija je namijenjena prvenstveno djeci svih uzrasta, koja imaju neki problem. Naravno, broj je otvoren i za bilo kakve savjete, ukoliko ih trebaju odrasla lica, ali je uslov da je vezano za djecu”, rekla je Maša Mirković, izvršni direktor Udruženja “Nova generacija”, koje je nosilac projekta “Plavi telefon”.

Dodala je da je od osnivanja linije radilo 60 volontera.

“Svake godine imamo bar dvije obuke novih volontera, budući da jedni dolaze, drugi odlaze, ali ono što je važno je da oni prolaze minimalno 40 sati obuke za savjetodavni rad, a nakon toga idu doedukacije”, kazala je Mirkovićeva.

Među mnogobrojnim pozivima ima onih upućenih samo iz radoznalosti.

“Zanimljivo je istaći da djeca kada saznaju za liniju, u stvari prolaze tu neku prvu fazu testiranja ko se nalazi sa druge strane žice. Počnu da se zezaju, da se došaptavaju, da izmišljaju probleme i slično. Evidentno je da je to testiranje, gdje se čuje grupica djece koja se smije, a oni zapravo tako ispituju ko se nalazi sa druge strane”, rekla je Mirkovićeva i dodala da volonteri u takvim slučajevima postupaju profesionalno i povjerljivo te ohrabruju djecu da razgovaraju o problemima.

Ona smatra da društvo nije dovoljno upoznato sa problemom nasilja nad djecom.

“Najviše priče na temu nasilja nad djecom ima onda kada se desi nešto što nije dobro, od smrti djeteta zbog nasilja, pa do brutalnih fizičkih nasilja i seksualnih nasilja. Još imamo taj stav i doživljaj da su to porodični problemi, da oni treba da budu rješavani iza zatvorenih vrata, a mi ne treba u to da se miješamo, što je potpuno pogrešno”, rekla je Mirkovićeva.

Kaže da djeca zovu iz različitih razloga. Ono što za odrasle predstavlja banalan problem, djetetu je zaista ozbiljan i veliki problem pa tako i poziva ima raznih.

“Statistika pokazuje da najviše poziva dolazi od djece u uzrastu od deset do 13 godina, a pozivi su zbog maltretiranja, nasilja u porodici, emocionalnog nasilja, fizičkog zlostavljanja, razvojnih problema, straha, odnosa roditelja i djece, problema sa nastavnicima, usamljenosti…”, zaključila je Mirkovićeva.

Radno vrijeme

Radno vrijeme “Plavog telefona” je svakog radnog dana od devet do 17 časova, a krajnji cilj je uspostavljanje linije koja će raditi 24 časa. Djeca mogu dobiti savjet i u vrijeme kada telefon ne radi, pomoću i-mejl savjetovanja, a sve informacije o tome mogu naći na www.plavitelefon.ba.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-telefon-spasa-zvonio-1-120-puta/||claudebot