Gradski autobusi mlađi od republičkih

Objavljeno: 12. 2. 2016 u 08:24h

Prosječna starost vozila u javnom gradskom prevozu je između osam i 12 godina, što je daleko bolje od prosječne starosti vozila javnog prevoza u Republici Srpskoj koja iznosi oko 20 godina.

U “Autoprevozu” kažu da su prethodnih godina uspjeli da podmlade vozni park.

“Prosječna starost našeg voznog parka je oko osam godina, jer smo prilično podmladili vozni park kupovinom novih vozila u prethodnom periodu. Koristimo 42 ili 43 vozila u gradskom i prigradskom saobraćaju. U prošloj godini smo kupili jedno vozilo marke “mercedes”, dok smo u 2014. nabavili pet vozila”, rekao je izvršni direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić.

Dodaje da, što se tiče nabavke za ovu godinu, sve zavisi od ponude i uslova kreditiranja.

“U pitanju su velika ulaganja i teško je obezbijediti novac za kupovinu novog autobusa. Jednostavno, prisiljeni smo da zbog uslova poslovanja i skupoće tih vozila dižemo kredite, lizinge i sve zavisi od mogućnosti”, kaže Mijić.

On je dodao da je najveći problem visoka cijena autobusa.

“Ta vozila su jako skupa. Cijena gradskog autobusa se kreće od 250.000 do 350.000 evra, a međugradski koštaju i više od milion KM”, kazao je Mijić.

Iz preduzeća “Pavlović turs” kažu da su već obnovili vozni park.

“Prosječna starost voznog parka je negdje oko 12 godina. Ove godine smo već obnovili vozni park sa šest novih vozila, a u planu je da ih nabavimo još. U gradskom i prigradskom saobraćaju koristimo 25 vozila. Svake godine nabavljamo nova vozila, jer to je neophodno za obavljanje posla kako treba”, rekao je vlasnik preduzeća “Pavlović turs” Radenko Pavlović.

U “Bočac tursu” su rekli da oni koriste 20 vozila u gradskom i prigradskom prevozu.

“Svake godine obnavljamo vozni park i do sada smo dosta vozila kupili. Ove godine takođe planiramo kupovinu novih, ali sve zavisi od toga koliko vozila nađemo”, rekla je direktor preduzeća “Bočac turs” Slobodanka Marčeta.

Putnici

Jovana R., koja svakodnevno koristi gradski prevoz, kaže da je posljednjih godina dosta bolja situacija kada je riječ o autobusima i da su mnogo udobniji za vožnju.

“Autobusi su djelimično dobri. Ima svega, od krševa do dosta dobrih vozila. Sigurno da može biti bolje, ali za razliku od prethodnog perioda, stanje se popravilo”, rekao je putnik Milovan Andrić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gradski-autobusi-mladi-od-republickih/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])