Banjaluka: 135 novih ulica za 10 godina

Objavljeno: 10. 2. 2016 u 09:05h

Da se grad širi na sve strane govori i podatak da Banjaluka danas ima ukupno 601 ulicu i da je za proteklu deceniju dobila čak 135 novih.

Podaci su to Gradske uprave, iz koje su naveli da je 2006. bilo 466 ulica, a danas 601.

Taj broj bi ove godine mogao biti i veći jer iz nekoliko naselja koja se najviše šire smatraju da brojni ogranci treba da se pretvore u ulice, odnosno da dobiju naziv.

Zbog ogranaka u mnogim postojećim ulicama teško se snalaze i novi mještani i poštari, kazali su iz mjesne zajednice Starčevica, te su pokrenuli inicijativu da neke od ogranaka imenuju u potpuno nove ulice.

Posljednjih godina, kako se ovo naselje širilo, dobilo je brojne nove ulice kao što je Ulica Slobodana Kusturića, Bulevar Desanke Maksimović, Ulica akademika Milana Vasića i druge.

“Ogranci pojedinih ulica kao što su Koste Jarića, Srpskih ustanika i Starog Vujadina stiču uslove da postanu nove ulice, a i prema riječima mještana, poštari se jedva snađu kad raznose poštu”, kazao je Dražen Milosavljević, zamjenik predsjednika Savjeta MZ Starčevica.

U prigradskom naselju Kuljani pored Prve kuljanske, inače najduže ulice u Banjaluci, ima ukupno 27 ulica, koje su obilježene brojevima Kuljanska 2, Kuljanska 3…

Bojan Kovačević, predsjednik Savjeta MZ Kuljani, kaže kako su našli solomonsko rješenje, te nazive ulica podijelili po brojevima.

“Imamo ukupno 27 ulica koje su imenovane po brojevima, te su kompletni Kuljani pokriveni numeracijom”, kazao je Kovačević.

U mjesnoj zajednici Priječani kažu kako su prije 11 godina pokrenuli imenovanje ulica, te kako ovo naselje ima 33 ulice, ali dvije su još bez imena. Kako su naveli iz Gradske uprave, u toku 2015. godine nije bilo novih naziva.

“Ostale su nam još dvije ulice bez imena jer je jedna na granici s opštinom Laktaši, u drugoj postoji svega četiri do pet kuća, ali to je i dalje naš prioritet”, kazao je Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta MZ Priječani.

Dodao je da je od svih novih ulica samo jednu imenovao grad i dobila je naziv Olgica Spiridonović, i to je, dodaje, predmet spora jer mještani ne žele da im ulica nosi taj naziv jer mnogi nisu čuli za tu glumicu.

Kosovska ulica, kao jedna od najvećih u naselju Lauš, pored brojeva obilježena je i slovima, kažu iz ove mjesne zajednice i dodaju kako se Hitna pomoć i policija ovdje ne snalaze baš najbolje. Smatraju da se zbog brojnih ogranaka mogu izvesti nove ulice zbog lakše orijentacije.

“Ulica Franca Šuberta je takođe veoma kompleksna i tražili smo da neki ogranci dobiju nazive po poginulim borcima”, kazao je Nebojša Matić, predsjednik Savjeta MZ Lauš.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-135-novih-ulica-za-10-godina/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])