Žrtve opominju na nezaborav

Objavljeno: 8. 2. 2016 u 08:37h

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u Spomen-kosturnici, juče je u Drakuliću obilježena 74. godišnjica od ustaškog pokolja 2.300 Srba u Drugom svjetskom ratu.

Žrtve, među kojima je bilo i 551 dijete, ubijene su 7. februara 1942. u selima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac, bez ijednog ispaljenog metka.

Obilježavanju ovog strašnog zločina prisustvovalo je nekoliko stotina građana, među kojim su bili potomci žrtava, ali i preživjeli Drakulićani, koji su uspjeli da pobjegnu pred ustaškim nožem.

Osamdesetdvogodišnji Slobodan Brković, kojem su u ovom pokolju stradali tri sestre, majka, brat i dva djeda, kaže da se ne smiju zaboraviti žrtve ubijene tog kobnog dana.

“Upali su nam u kuću i jedan ustaša je iz sobe izveo mog djeda, brata Pavla i mene. Pavlu je rekao da klekne. Čim je kleknuo, potegao je za sjekirom, koju do tada nismo ni vidjeli i odsjekao mu glavu. Kada sam to vidio, krenuo sam da bježim. Bježao sam ka Mileševićima, ali su me susreli. Jedan me je ubo više puta bajonetom u stomak, a kada sam pao, otišli su misleći da sam mrtav”, prisjeća se Brković i drhtavim glasom objašnjava kako je preživio ubodne rane.

Kaže da je uspio da dođe do kuće, gdje je na jednoj gomili zatekao poubijanu porodicu.

“Brat je bio malo dalje, jer mislim da je potek'o bježati, pa ga je ustaša stigao i ubio. Kada sam ušao u kuću, rane sam povezao đedovim šalom i legao. Sjećam se da sam bio neopisivo žedan i pio vodu. Bilo mi je jako hladno, zaspao sam premrznut. Našle su me sutradan komšije Jakov i Marko Kovačević, rekli su to mojim stričevićima, ali se ne sjećam ko me je odveo u bolnicu”, ispričao je potresnu priču Brković.

Mile Panić iz Motika, koji je došao da oda počast stradalima, kaže da je u tom pokolju izgubio oca i dvije rođene sestre.

“Komšija Šimun Josipović je rekao majci nakon očevog ubistva da bježi i sklanja ostalu djecu i tako smo se spasili”, rekao je Panić.

Vijence žrtvama položili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, ministar pravde RS Anton Kasipović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, poslanici u Narodnoj skupštini RS, te predstavnici grada.

Savanović je rekao da ovaj događaj govori o razmjeri  fašizma i ustaškog terora, te da žrtve ne smiju biti zaboravljene.

“Treba izvući pouku iz ovih obilježavanja. Samo jedinstvo, sloboda i otadžbina srpskom narodu daje garanciju da može imati miran život”, rekao je Savanović.

Ubijeni bez ispaljenog metka

Ustaške snage pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale su Srbe sjekirama, noževima, krampovima i “srbomlatom” (drvena drška sa metalnom kuglom).

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zrtve-opominju-na-nezaborav/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot