“NTC sistem učenja” u Banjaluci: Svako drugo dijete ima razvojne smetnje!

Objavljeno: 7. 2. 2016 u 12:27h

U Banjaluci je počeo dvodnevni seminar “NTC sistem učenja”, na kojem će roditelji, vaspitači i nastavnici savladati metode razvoja sposobnosti djece za učenje, kao i rane stimulacije motoričkih i kognitivnih sposobnosti po specijalizovanom programu Nikola Tesla Centra – Odsjeka MENSE za talentovane.

NTC program rezultat je dugogodišnjih istraživanja u oblasti razvoja kreativnog učenja i razmišljanja.

Autor “NTC sistema učenja” Ranko Rajović kaže da program omgućava praktičnu primjenu otkrića medicine u pedagogiji i da njegov koncept podrazumijeva dio koji se odnosi na razvoj mozga i na samo učenje.

“Kada je riječ o razvoju mozga, danas svako drugo dijete ima razvojne smetnje, a samo u srednjoj Evropi 50 odsto djece ima poremećaj govora i fine motorike, 70 odsto spuštena stopala, 90 odsto poremećaj držanja tijela“, rekao je Rajović.

Prema njegovim riječima, posao roditelja i vaspitača u ovom sistemu je da se dijete osposobi da prije početka školovanja što bolje formira svoje nervne puteve i koru velikog mozga.

“Ako svako drugo dijete ima poremećaj fine motorike ili govora, već su dvije najvažnije regije oštećene, tako da to dijete kada krene u školu bukvalno ne može da uči, nema koncentraciju i ne može da povezuje”, kaže Rajović.

Kada je riječ o učenju, Rajović kaže da djeca trenutno uče na zastarjeli način, dok je prioritet osposobljavanje za povezivanje informacija.

“Od 10 najtraženijih zanimanja danas u svijetu, sedam nije postojalo prije deset godina, pa se može zaključiti da mi spremamo djecu za zanimanja koja još ne postoje. Svi testovi pokazuju da nemamo funkcionalno znanje povezivanja, tako da roditelje učimo i da razviju svoje dijete i da mu pomognu da savlada neku materiju“, rekao je Rajović.

Nakon seminara, polaznicima su na raspolaganju onlajn konsultacije tokom kojih šalju primjere primjene programa, a NTC tim daje im sugestije i šalje nove primjere.

Seminar je akreditovan u Sloveniji, Češkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, BiH, a u pripremi je akreditacija za Italiju, Slovačku i Grčku.

Suorganizator seminara su Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Oksford edukativni centar iz Banjaluke.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ntc-sistem-ucenja-u-banjaluci-svako-drugo-dijete-ima-razvojne-smetnje/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])