Poplavu u Banjaluci stvori čak i manja kiša

Objavljeno: 5. 2. 2016 u 10:58h

Već godinama svaka obilnija kiša dovodi do skupljanja vode na ulicama, što predstavlja problem naročito stanovnicima Ade, Lazareva i Obilićeva, ali i uzrokuje priličnu štetu na putnoj infrastrukturi.

Situacija je naročito teška u naselju Ada, ali i u Lazarevu na raskrsnici kod Nove pijace, na kojoj ogromna lokva vode primorava građane da je zaobilaze, te prelaze raskrsnicu na opasnim mjestima.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada Vito Pejaković ističe da ovo naselje ima velikih problema sa odvođenjem površinskih voda, zbog čega su dijelovi naselja često poplavljeni, čak i pri manjim padavinama, a to uzrokuje veliku štetu na imovini građana i privrednika.

“Svake godine upućujemo gradu zahtjeve za rješavanje ovih problema, ali vrlo malo je urađeno u vezi s tim pitanjem. Stanje je zadovoljavajuće samo u novom dijelu naselja, ali to nije ni približno dovoljno”, naglašava Pejaković.

Stanovnik Lazareva Ranko Simatović je rekao da, kad god može, izbjegava raskrsnicu kod Nove pijace, kada pada kiša.

“Tamo se ne može proći od vode, jer svaka kiša napravi poplavu”, dodao je Simatović.

U Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi kažu da su u potpunosti svjesni problema i da aktivno rade na njegovom dugoročnom rješavanju.

“Generalnim projektom zbrinjavanja otpadnih voda, koji je urađen još 2010, kao jedan od prioriteta prepoznat je problem plavljenja ulica koji uzrokuju nedovoljni profili oborinskih kolektora. U ovoj godini je planirana izrada projektne dokumentacije glavnog gradskog kolektora od Rebrovačkog mosta do Delibašinog sela, što predstavlja prvi korak u rješavanju problema plavljenja”, navode u odjeljenju.

Izgradnjom ovog kolektora oborinske vode bi se znatno efikasnije odvodile sa ulica i na taj način trajno riješio problem, koji građane muči već godinama.

“Dinamika izgradnje će zavisiti od sredstava koja su na raspolaganju u budžetu grada”, rekli su u ovom odjeljenju.

Za poslove održavanja i čišćenja uličnih slivnika, oborinske kanalizacije i drugih objekata za odvodnju, kao i za hitne intervencije na njima, grad je u 2016. planirao 350.000 KM.

Sredstva

Od ukupnih sredstava predviđenih za održavanje kanalizacione mreže u 2016, za izgradnju oborinske kanalizacije u ulicama Slobodana Jovanovića i Eugena Kumičića predviđeno je 320.000 KM, dok je za završetak kanalizacije u ulicama Subotička i Moravska planirano 30.000 KM.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/poplavu-u-banjaluci-stvori-cak-i-manja-kisa/||claudebot