Banjaluka: Čopori pasa okupirali grad

Objavljeno: 1. 2. 2016 u 10:55h

Problem pasa lutalica u gradu je ove zime još izraženiji, jer su čopori uočeni na više lokacija nego ranije. Pored mosta “Venecija” i Autobuske stanice, lutalice su “zauzele” i područje oko spomenika austrijskim vojnicima na Banjalučkom polju i park “Mladen Stojanović”.

Građani ponovo negoduju, jer su nerijetko mete napada razjarenih životinja.

“Čopori pasa su izgleda nerješiv problem! Bilo je rečeno da će oni koji su “patrolirali” duž mosta “Venecija” po nalogu gradonačelnika biti uklonjeni, ali nisu. Prolazila sam tim putem neko veče sa bebom. Najednom se iz mraka začuo lavež, krv mi se zaledila u venama. Na sređu, dva ili tri psa su ganjala mačku, ali i režala na sve ljude koji su im bili na putu”, priča stanovnica Obilićeva Dragana Lukajić.

U Odjeljenju za komunalne, stambene i poslove saobraćaja pokušavaju da riješe ovaj problem.

“Grad sprovodi program kontrole populacije pasa koji ima cilj smanjenje broja lutalica. Neodgovorni vlasnici su najveći uzročnici pojave pasa lutalica. Jednostavno, kada ne znaju šta će sa svojim kućnim ljubimcima istjeraju ih na ulicu i onda ti psi postaju problem grada”, rekli su u ovom odjeljenju.

U Udruženju za zaštitu životinja “Kerber” ističu da se zakon koji reguliše ovu oblast ne sprovodi.

“Grad je prije nekoliko godina donio odluku o obaveznom čipovanju pasa, ali ona se ne sprovodi. Nedostatak je i nepostojanje jedinstvene baze podataka”, rekao je predsjednik “Kerbera” Goran Milojević.

Ističe da se problem može riješiti.

“Treba donijeti zakon o obaveznoj kastraciji i sterilizaciji pasa. Svi gradovi svijeta riješili su problem rigoroznim kaznama za neodgovorne vlasnike i obaveznom kastracijom i sterilizacijom pasa sa ulice i vlasničkih pasa. Na taj način za tri do pet godina broj pasa smanjiće se za 80 odsto”, rekao je Milojević.

Sa ulica grada u prošloj godini uklonjeno je 247 pasa i 130 štenadi, dok je udomljeno 150 pasa i štenadi.

Rješenje

Jedno od rješenja za veliki broj pasa u azilu je udomljavanje koje je besplatno za građane.

“Budući vlasnik potpisuje izjavu kojom se obavezuje da će brinuti o psu iz azila”, rekli su u Odjeljenju za komunalne, stambene i poslove saobraćaja.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-copori-pasa-okupirali-grad/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])