Banjaluka: Voda u mazutu za grijanje

Objavljeno: 31. 1. 2016 u 14:36h

Republički inspektorat utvrdio je da u jednom od uzoraka iz banjalučke “Toplane” uzetom u decembru ima četiri odsto vode, zbog čega će preduzeće biti kažnjeno.

U Republičkom inspektoratu su rekli da je dozvoljeno prisustvo jedan odsto vode, kao i da su ostali uzorci bili uredni. Veće prisustvo vode smanjuje energedsku vrijednost mazuta koji samim tim slabije i grije stanove, tvrde u inspektoratu.

Direktor “Toplane” Mićo Milovanović kaže da su do sada bili uredni svi kontrolisani uzorci mazuta i da ne vjeruje da je tačan nalaz inspektora, piše “Euro Blic”.

“Dan prije smo iz istog rezervoara uzeli uzorak koji je bio uredu, a onda inspektori, navodno, utvrde četiri odsto vode. Ja u taj nalaz ne vjerujem”, rekao je Milovanović i dodao da nema teoretske šanse da se kotlovi pokrenu sa takvim mazutom.

Milovanović je rekao da se cjelokupno poslovanje preduzeća odvija u skladu sa zakonom i ugovorenim zaključcima sa poselovnim partnerima, te da je potvrdio da se novac isplaćuje.

“Zajam odbijen od IRB se koristi u skladu sa namjenom”, kaže Milovanović. On je ranije izjavio da je bio primoran da sklopi ugovor o pozajmici sa ovim preduzećima jer je “Toplana” u lošoj finansijskoj situaciji i raniji tenderi su propali zbog toga što dobavljačima nisu mogli garantovati isplatu. Došla je zima, grad se morao grijati pa je mazut pozajmljen bez javnog konkursa.

Odbornik NDP u Skupštini grada Vladimir Mirošljević ranije je upozoravao da se nabavlja mazut sumnjivog kvaliteta, kao i da se prilikom prijema ne provjerava količina.

Ove grejne sezone mazut je kupovan od “Ideal petrola” i “BOM impeksa”, a Mirošljević kaže da im je za uslugu isplaćeno oko 4,4 miliona KM.

“To je krivično djelo jer se skupo plaća mazut koji nije kvalitetan. Pored toga, prekršen je Zakon o javnim nabavkama. Nevjerovatno je da neko s nekim sklopi ugovor o pozajmici, bez tendera i da mu bude isplaćen toliki novac”, rekao je Mirošljević.

U IRB nisu željeli da komentarišu isplatu novca preduzećima koja nisu izabrana zakonskim putem na tenderu, već su odgovornost prebacili na “Toplanu”.

Izvor: Mondo.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-voda-u-mazutu-za-grijanje/||claudebot