Banjaluka: U rektorsku fotelju će…

Objavljeno: 31. 1. 2016 u 09:17h

Zahuktava se trka za izbor novog rektora banjalučkog Univerziteta. Samo dan nakon objave konkursa počele su da pristižu prve prijave, ali i povlačenja potencijalnih kandidata.

Svoj četvorogodišnji program Komisiji je, među prvima, predstavio dekan Ekonomskog fakulteta Novak Kondić i time je zvanično ušao u trku za rektorsku fotelju.

“Ja sam se već prijavio juče. Ono kako ja vidim – da ojačamo Univerzitet u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu, da se izvrši redukcija programa da se ne dupliraju kapaciteti”, rekao je Novak Kondić, dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, prenosi ATV.

Kondićeva kandidatura, kao dugogodišnjeg člana DNS-a, samo je dodatno podgrijala priču da će ta funkcija ostati u rukama te stranke. Ipak, Kondić tvrdi da, kao dekan Ekonomskog fakulteta nije bio politički angažovan, niti će biti, bude li novi rektor. Na izbor bi, kaže, trebalo da utiče samo kvalitet programa, a ne ni jedna politička stranka. Da će upravo politčko opredjeljenje biti presudno, smatra dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović. Zbog toga je, kao jedan od najozbiljnijih kandidata, sve dalje od prijave na konkurs.

“Ja o tome ozbiljno razmišljam jer ovaj konkurs predstavlja najobičniju farsu i onda čovjek mora da razmišlja da li u tome uopšte da učestvuje. Ako se više od pola godine priprema ko bi mogao biti potencijalni rektor i kude se oni koji su ravnopravni da konkurišu, onda je ozbiljan problem”, smatra Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Univerzitet je, kaže Popović, izgubio autonomiju. Za žestoka politička lobiranja pri izboru novog rektora optužuje članove DNS-a među kojima i aktuelnog rektora. Stanko Stanić odgovara da je članstvo u DNSu zamrznuo je prije deset godina, kada je imenovan na čelo Univerziteta, a ponovo ga je aktivirao prije nekoliko mjeseci. Uvjerava da će pri izboru njegovog nasljednika biti presudna stručnost, a ne politika.

“Naravno Senat će izabrati, bar je moje očekivanje, kandidata koji bude imao najbolji program za naredni četvorogodišnji period. Onog dana kada budem odlazio ću rezimirati šta je urađeno ovih deset godina”, kazao je Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Novi rektor sigurno neće biti profesorka Poljoprivrednog fakulteta Gordana Đurić. Iako je važila za jednog od ozbiljnijih kandidata, za ATV, poručuje da se definitivno neće kandidovati. Navode da je zbog borbe za rektorsku fotelju napustila SNSD, čiji je bila poslanik i učlanila se u DNS nije htjela da komentariše. Do kraja iduće sedmice biće poznato da li u trku ulaze bivši ministar zdravlja Ranko Škrbić i nekadašnji dekan PMF-a Rajko Gnjato. Bez obzira na politički uticaj najbolji će morati da osvoji 15 od 29 glasova članova Senata.

Izvor: Mondo.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-u-rektorsku-fotelju-ce/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])