Banjaluka: Dom zdravlja novi teret za kasu?

Objavljeno: 30. 1. 2016 u 08:12h

Preraspodjelom sredstava u budžetu grada Banjaluka za 2015. odlučeno je u petak na zasjedanju Skupštine grada da 893.000 KM ide Centru za socijalni rad i JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Odbornici su, između ostalog, usvojili i Prijedlog odluke o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama. Tom odlukom biće niži porezi za kuće, a viši za stanove i zemljište.

Na prvom ovogodišnjem zasjedanju mnogo odbornika komentarisalo je najavu Vlade RS da će domovi zdravlja preći na trezorsko poslovanje, pa se postavilo pitanje koliki će to biti teret za budžet grada.

“Gradska uprava je još prilikom razmtranja Nacrta zakona ekonomske politike za 2016. istakla i upozorila resorno ministarstvo da će to za jedinice lokalne samouprave biti dodatan teret. Vidjećemo šta će vrijeme donijeti, činjenica je da smo kod promjene Zakona o socijalnoj zaštiti dobili nove zadatke, da ne kažem nove terete”, rekla je Jasna Brkić, zamjenica gradonačelnika.

Ona je istakla da za Dom zdravlja u ovoj godini grad nije planirao sredstva osim ono što je i dosad.

Zoran Talić, odbornik PDP-a, rekao je da je problem bio i kod preraspodjele sredstava iz prošle godine, a da će problem biti i kod Doma zdravlja, jer ta ustanova ima više od 10 miliona KM kumulativnog gubitka, kreditna zaduženja i neplaćene doprinose i druge probleme.

“Postavlja se pitanje šta će biti s računom grada”, rekao je Talić.

I odbornik Ujedinjene Srpske Milenko Jaćimović smatra da će Dom zdravlja biti novi teret za gradski budžet.

“Dom zdravlja ima oko 490 zaposlenih i to je ogroman namet na grad, a ovakvim punjenjem budžeta Banjaluka kao najveća lokalna zajednica neće moći to da izdrži”, rekao je Jaćimović.

Što se tiče preraspodjele sredstava iz 2015. zamjenica gradonačelnika rekla je da je ona u skladu sa zakonom.

“Grad Banjaluka je jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja pored zakonskih obaveza prema najugroženijim građanima daje i značajan broj proširenih prava i podrška odbronika je pokazala da smo predložili dobru relokaciju”, rekla je Brkićeva.

Nema saglasnosti za “Regrad”

Zadnja tačka koja se odnosila na Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje ugovora o zamjeni nekretnina s firmom “Regrad” Banjaluka nije usvojena, a podržalo je tek osam odbornika. Ova firma planirala je na dijelu školskog zemljišta Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole da gradi stambeno-poslovnu zgradu.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-dom-zdravlja-novi-teret-za-kasu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot